Business Internaţional

Incepe George Soros asaltul impotriva euro?

Incepe George Soros asaltul impotriva euro?
28.02.2010, 23:04 32

Cei mai importanti manageri de fonduri de hedging, in frunte cucelebrul George Soros, pariaza pe o cadere a euro pana la valoareade un dolar, in conditiile in care acum moneda europeana setranzactioneaza la circa 1,35 dolari.

Miliardarul George Soros are in spate o istorie bogata apariurilor impotriva unor monede nationale, el castigand lainceputul anilor '90 un miliard de dolari de pe urma caderii lireisterline, el fiind considerat in Marea Britanie drept "omul care aspart Banca Angliei".

O serie de fonduri de hedging "cu greutate" au lansat pariurifoarte mari impotriva monedei euro, care aduc aminte de ceea ce s-aintamplat in momentul de apogeu al crizei financiare, scrie TheWall Street Journal.

Aceste pariuri ies la suprafata pe fondul unor intruniri alemanagerilor fondurilor de hedging, asemeni celei de luna trecuta lacare au participat titani ca SAC Capital Advisors si Soros FundManagement. In timpul acestei intruniri, la care Soros nu aparticipat personal, un mic grup de manageri de fonduri de hedginga sustinut ca moneda euro s-ar putea indrepta catre o paritate cudolarul (situatie in care un euro ar costa un dolar).

George Soros a avertizat ca daca Uniunea Europeana nu-si reparafinantele, "moneda euro s-ar putea prabusi".

Pariurile respective semnaleaza faptul ca marii jucatorifinanciari intrevad o rara oportunitate de castig pe fondulsituatiei actuale. Moneda euro, care se tranzactiona la 1,51 $ indecembrie, se tranzactioneaza acum in jurul a 1,35 $. In conditiilein care traderii recurg la leverage, imprumutandu-se adesea de 20de ori valoarea pariului facut, o miscare a euro catre 1 dolar arputea reprezenta o oportunitate unica.

Efectul precis al acestor pariuri este imposibil de calculat,insa acestea au sporit cu siguranta presiunea asupra euro si prinurmare presiunea asupra UE in sensul controlarii crizei dinGrecia.

Autoritatile nu au sugerat pana acum ca ar fi ceva in neregulacu aceste pariuri.

In cadrul unor mici intruniri, fondurile de hedging pot discutatranzactii similare care se pot "alimenta" reciproc, dupa modelulactiunilor dur criticate din 2008, cand manageri de fonduri dehedging au pariat masiv impotriva titlurilor Lehman Brothers sialtor firme, accelerandu-le declinul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO