Business Internaţional

Începe Războiul Naţiunilor? Revista Time scrie despre declinul şi căderea Europei

Începe Războiul Naţiunilor? Revista Time scrie despre declinul şi căderea Europei

Autor: Iulian Anghel

15.08.2011, 12:58 3934

"Marea Britanie arde. Dar nu flăcările de pe străzile Londrei captează atenţia în aceste zile, ci ştirile venite de la New York sau Berlin, ca urmare a contoversatei scăderi de rating a Statelor Unite. Marea Britanie sau Statele Unite continuă să fie în atenţie ca şi în urmă cu 20 de ani, doar că atunci erau în plin avânt, iar acum sunt în cădere liberă. În Europa, uniunea economică se deşiră. Ce este de făcut?"

O concluzie - şoc o trage celebrul săptămânal american Times, în ultimul său număr: "Este vremea să spunem adio vechii ordini mondiale".

Sub titlul "Sfârşitul Europei", revista publică pe prima pagină o imagine a unui tănăr de culoare pe un fond roşu. Trimiterea este evidentă: săptămâna trecută periferiile Londrei au ars la propriu pe fondul violenţelor care au cuprins Regatul Unit.

Ce se întâmplă cu lumea? Hegemonia SUA, crede Time, puternic sprijinită de destrămarea fostei Uniuni Sovietice şi a căderii Zidului Berlinului în 1989 de la construcţia căruia s-au împlinit la la 13 august 50 de ani a luat sfârşit. Încercarea Europei de a însemna ea singură o putere a eşuat. Globalizarea a permis statelor în curs de dezvoltare să crească într-un ritm puternic şi mult mai repede decât ar fi crezut cineva. Iată cât de puternice sunt acum China, India şi Brazilia. Ce concluzie putem trage? Ordine mondială se schimbă. Cât de repede? Viitorul va aşeza în ordine de bătaie marile puteri epuizate de criză şi noile state care se pregătesc să devină mari puteri şi care nu ştiu încă să-şi folosească puterea pe care o au, crede Time.

Cu o Italie, Spanie sau Grecie aflate în pragul falimentului, cu o Germanie sau Elvaţie în pericol şi cu o Mare Britanie în flăcări Europa nu are putere să facă jocurile. "Spuneţi adio vechii ordini mondiale."

"Uniunea economică este înfrântă. Marea Britanie care şi până acum era un partener comercial slab, a ajuns şi mai slab. Trebuie să lupte cu propriile-i flăcări înainte de a veni altora în ajutor eventual pentru a ajuta la salvarea monedei unice. Europa trebuie să-şi ea adio de la vechea ordine", comentează Time.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO