Business Internaţional

Incertitudinile politice vor lovi investiţiile străine la nivel global

Incertitudinile politice vor lovi investiţiile străine...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.06.2016, 00:00 138

Investiţiile internaţionale pe termen lung în fabrici şi alte proiecte din diferite regiuni ale lumii se vor reduce cu 10-15% anul acesta deoarece incertitudinile politice vor obliga companiile să-şi amâne planurile, avertizează o analiză a ONU, preluată de Financial Times. Fluxul de investiţii străine directe (ISD) la nivel global s-a situat anul trecut la 1.800 de miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de după criza financiară mondială din 2008. Banii au reprezentat un plus de energie pentru o economie mondială blocată pe un curs de creştere redusă care creează nelinişte printre politicieni. Însă perspectivele pentru acest an sunt slabe. Economiştii ONU preconizează o scădere care reflectă fragilitatea economiei globale şi arată spre începutul slab de an.

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor internaţionale s-a redus cu 21% în primele patru luni ale anului, în timp ce valoarea proiectelor greenfield anunţate este cu 3,5% mai mică.  Schimbarea este mai accentuată în economiile dezvoltate. 2015 a fost pentru acestea un an extrem de bun, în care fluxul de investiţii s-a dublat. SUA, statele dezvoltate din Europa şi din alte zone au acaparat atunci 55% din fluxul global de ISD. Însă în primele patru luni ale anului în curs, valoarea proiectelor greenfield anunţate în economiile dezvoltate a scăzut cu 23,4%, iar activitatea internaţională de fuziuni şi achiziţii s-a dus în jos cu 18,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO