Business Internaţional

Indienii de la Tata Steel dau 9 mld. euro pentru producatorul european de otel Corus

01.02.2007, 19:20 20

Compania indiana Tata Steel a castigat lupta pentru preluarea producatorului de otel Corus, achizitia punand bazele unuia dintre cele mai mari grupuri siderurgice din lume.
Oferta companiei Tata pentru producatorul european de otel Corus, aparut in urma fuziunii dintre British Steel si Hoogovens, a surclasat-o pe cea a adversarului brazilian, compania CSN. Britanicii spun ca Tata a castigat oferind 608 de penny pe actiune. In total, Corus a costat 5,75 de miliarde de lire sterline (8,7 miliarde de euro), scrie BBC News.
Corus are peste 47.300 de angajati in intreaga lume, dintre care 24.000 in Marea Britanie la fabricile din Port Talbot, Schunthorpe si Rotherham.
Compania Tata, cu sediul in Bombay, a facut asigurari ca preluarea producatorului siderurgic anglo-olandez nu va duce in prima faza la disponibilizari. JJ Irani, director in cadrul Tata Steel, a declarat ca achizitia va ajuta la "imbunatatirea capacitatii de negociere pe piata globala de otel." Pentru un post de televiziune indian Irani a adaugat ca " vom deveni un jucator important acum pe piata mondiala."
Cu toate acestea, actiunile Tata Steel au scazut cu 6% in sedinta de ieri dimineata din Bombay, investitorii fiind ingrijorati de impactul financiar pe termen scurt pe care l-ar putea avea cumpararea companiei Corus. De cealalta parte a globului, actiunile Corus au crescut cu 7 procente in sedinta de ieri de la Londra.
Ministrul indian al comertului si industriei, Kamal Nath, a sprijinit tranzactia, afirmand ca "de acum inainte mergem pe un drum cu doua sensuri. India nu este in cautare doar de investitii straine, companiile indiene devin investitori si in alte state."
Lupta pentru achizitionarea companiei Corus a inceput in octombrie cand cei de la Tata au propus o oferta 4,1 miliarde de lire sterline, in decembrie, grupul Corus cerand revizuirea ofertei la 4,7 miliarde de lire. Dupa cateva ore, grupul a confirmat o oferta de 4,9 miliarde de lire sterline, propusa de cei de la CSN cu sediul in Rio de Janeiro. In cele din urma, compania Tata a crescut oferta pentru a castiga lupta cu rivalii brazilieni.
Compania braziliana a refuzat sa faca comentarii imediate. Rezultatul tranzactiei marcheaza un al doilea esec in doar trei luni pentru cei de la CSN, care nu au reusit sa propuna o oferta solida pentru extinderea in afara granitelor. In luna noiembrie, au pierdut lupta pentru achizitionarea producatorul de otel din Statele Unite Wheeling-Pittsburgh.
Comisia Europeana a declarat cele doua companii, Tata si CSN, eligibile pentru propunerea unei oferte de cumparare a producatorului de otel Corus, care era in cautarea unui partener cu active in state cu costuri reduse in contextul in care pretul materiilor prime si al energiei din Marea Britanie si Olanda pune in pericol profitul obtinut.
Infiintata in 1999, prin fuziunea dintre British Steel si Koninklijke Hoogovens din Olanda, compania Corus are fabrici in Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta, Norvegia si Belgia. Vinde otel si produse din aluminiu in intreaga lume si are in prezent 47.300 de angajati, dar si unul dintre cele mai ridicate costuri de productie dintre producatorii de otel la nivel global.
Anul trecut, Corus ocupa pozitia a noua in topul celor mai mari producatori de otel, cu o productie de 18,2 milioane de tone. A obtinut un profit brut de 580 de miloane de lire sterline, cu o cifra de afaceri de 10,14 mld. lire sterline.
Compania Tata Steel, parte din conglomeratul indian Tata Group, a fost anul trecut al 56-lea pe lista producatorilor de otel la nivel mondial, cu o productie de 5,3 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO