Business Internaţional

Industria oţelului are viitor, cred polonezii. Vor construi cea mai modernă uzină siderurgică din Europa, spun ei

Industria oţelului are viitor, cred polonezii. Vor...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.08.2023, 22:00 5169

Producătorul polonez de oţel Cognor Group va construi în Siemianowice Slaskie, lângă Katowice, în apropiere de graniţa cu Cehia, o oţelărie care va produce pentru industria construcţiilor bare rulate la cald şi profiluri laminate.

Uzina, o investiţie estimată la 800 de milioane de zloţi (180 milioane euro), va avea o capacitate anuală de până la 450.000 de tone, scrie The Warsaw Voice. Anul trecut, Cognor a cumpărat un teren de peste 20 de hectare ocupat anterior de o fabrică de ţevi a companiei locale Jednosc pentru mai mult de 60 de milioane zloţi (13,5 milioane euro) de la Com­pania Financiară Silesia, anuntând un plan de implementare a unei investiţii metalurgice de mai multe milioane de euro acolo.

Compania Financiară Silesia este un investitor folosit de statul polonez pentru salvarea unităţilor industriale strategice în vremuri de criză. Oţelă­ria Cognor va crea circa 150 de locuri de muncă într-o regiune a cărei economie s-a bazat timp ce decenii pe industria mineritului şi pe meta­lurgie.

„Este un eveniment extrem de important pentru noi, pentru că, printre altele, datorită acestei inves­tiţii vom avea una dintre cele mai mo­derne uzine siderurgice din Europa. Soluţiile aplicate acolo ne vor permite să reducem fundamental costurile de producţie fixe şi varia­bile, să livrăm produse de cea mai înaltă calitate“, a declarat CEO-ul de la Cognor Holding, Przemyslaw Sztuczkowski.

Numai lucrările de construcţie, efectuate de compania austriacă Strabag, vor consuma peste 300 de milioane zloţi. Laminorul va fi dotat cu instalaţii de reducere a emisiilor, a consumului de energie, precum şi a amplorii pierderilor de materiale în procesele de producţie.

De asemenea, va fi construit un depozit complet automatizat cu capacitate mare.

Construcţia unui laminor la Siemianowice este una dintre cele trei investiţii majore ale Grupului Cognor. Celelalte sunt modernizarea deja finalizată a oţelăriei din Gliwice, mulţumită căreia capacitatea de producţie a oţelului brut a crescut cu aproximativ 155.000 de tone, precum şi proiectul de modernizare a lami­norului din Cracovia, ce permite creşterea producţiei de bare cu 200.000 de tone.

Cheltuielile de investiţii pentru aceste trei proiecte vor ajunge la aproximativ 1 miliard zloţi (225 milioane euro) în 2022-2024. Finanţarea acestora provine atât din fondurile proprii ale companiei, cât şi dintr-un împrumut bancar mixt pe termen lung de 300 milioane zloţi (67,4 milioane euro) şi 30,5 milioane euro.

Cognor a fost înfiinţată în 1991 ca o companie specializată în comerţul cu produse metalurgice. Din 1994 este listată la Bursa de Valori din Varşovia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO