Business Internaţional

Inflaţia a încetinit în mod neaşteptat în zona euro: Preţurile ating cel mai scăzut nivel din ultimul an

Inflaţia a încetinit în mod neaşteptat în zona euro:...

Autor: Izabela Cutieru, Mediafax

01.04.2019, 15:39 166

Inflaţia a încetinit în mod neaşteptat în luna martie, în zona euro, iar preţurile de bază stabilite au atins cel mai scăzut nivel din ultimul an, accentuând nevoia unui stimul mai mare din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

Rapoartele indică faptul că o rată nominală de 1,4% şi un indicator de scindare a componentelor volatile de 0,8% determină o imposibilitate ca BCE să atingă obiectivele cu privire la inflaţie. Factorii de decizie politică şi-au exprimat încrederea că presiunile asupra preţurilor vor da rezultate, în timp ce preşedintele Mario Draghi insistă asupra faptului că progresul „a fost amânat”.

Inflaţia în regiune rămâne scăzută, în ciuda unei îmbunătăţiri continue a pieţei forţei de muncă. Şomajul în zona euro a rămas la 7,8% în februarie, cea mai mică valoare din ultimul deceniu.

Transferul lent de la ocuparea forţei de muncă la câştigurile salariale a fost amplificat de un şoc global în privinţa producţiei şi de o scădere generală a cererii. În timp ce situaţia, în cazul fabricilor din Asia, s-a îmbunătăţit în martie, producătorii din Germania au înregistrat cea mai gravă diminuare a cererii, de la criza datoriilor suverane. Încrederea economică în zona euro şi-a extins, de asemenea, declinul, chiar dacă sentimentul în sectorul serviciilor a rămas relativ robust.

Oficialii BCE au început să ia în considerare diverse metode prin intermediul cărora îşi pot menţine poziţia politică ultra-acomodativă pentru mai mult timp şi pot oferi mai multe stimulente, detaliile despre un nou program de creditare urmând a fi anunţat în luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO