Business Internaţional

Inflaţia fără precedent îi forţează pe est-europeni să-şi ia un al doilea sau chiar al treilea job pentru a face faţă cheltuielilor

Inflaţia fără precedent îi forţează pe est-europeni...

Autor: Catalina Apostoiu

03.05.2023, 21:34 1084

Ultima dată când ungurii au avut nevoie de o a doua şi a treia slujbă pentru a-şi acoperi costurile de trai a fost în ultimii ani ai regimului comunist. Rezultatul? Deteriorarea dramatică a stării de sănătate a aces­tora. Acum, situaţia pare să se repete în condiţiile în care un număr din ce în ce mai mare de unguri au nevoie de un al doilea job din cauza inflaţiei în creştere dramatică şi a scăderii sa­lariilor reale ce-i urmează, scrie Daily News Hungary.

O treime din angajaţii din Unga­ria sunt forţaţi să-şi caute o a doua slujbă pentru a putea trăi. Potrivit celui mai recent sondaj internaţional al Randstad, salariile reale din Ungaria sunt în scădere de nouă luni. Datele Biroului central de statistică al Ungariei (KSH) relevă că salariul mediu a fost cu 8% mai redus decât cu un an în urmă.

Potrivit sondajului Randstad, 34% dintre angajaţii din Ungaria sunt în căutarea unui al doilea loc de muncă, cu 9% peste media celor 34 de ţări monitorizate.

Balazs Babel, vicepreşedinte al sindicatului Vasas, arată că motivul principal pentru joburile multiple este că oamenii nu vor să se uite la fiecare bănuţ. „Totul costă mai mult, deci trebuie să muncesc mai mult“, arată acesta.

Acesta subliniază că obiectivul u­niversal al sindicatelor este să lupte pentru condiţii care să le permită tutu­ror angajaţilor să se descurce cu sala­riul de bază. Totuşi, inflaţia a dat to­tul peste cap, iar oamenii muncesc peste program sau acceptă schimburi în plus pentru a avea suficienţi bani pentru familii.

Jozsef Nogradi, director al Trenkwalder Magyarorszag, arată că ungurii găsesc de muncă suplimentar în sectoarele de catering şi agri­cultură.

Salariile reale sunt în scădere în Ungaria din luna septembrie a anului trecut. Jozsef Hornyak, analist macro la Portfolio, arată că salariile nu au pu­tut ţine pasul cu inflaţia de peste 20%.

Sondajul Randstad arată că 40% dintre angajaţii din Ungaria cred că nu se vor pensiona mai devreme de 65-69 de ani din cauza perspectivelor economice în deteriorare.

Criza costurilor de trai îi împinge şi pe polonezi să-şi ia un al doilea loc de muncă. Cu inflaţia la cel mai ridicat nivel dintr-un sfert de secol, polonezii nu numai că-şi strâng cureaua, dar caută de asemenea să-şi crească veniturile solicitând creşteri salariale, alegând locuri de muncă mai bine plătite şi în multe cazuri luându-şi un al doilea loc de muncă.

Un sondaj recent publicat de IBRiS pentru Santander Consumer Bank a găsit că 17% dintre polonezi şi-au asigurat un al doilea loc de muncă ca reacţie la criza costurilor de trai. Între timp, 13% spun că au primit o majorare salarială, în timp ce 8% au încercat să obţină una, dar nu au reuşit. Alţi 9% şi-au schimbat locul de muncă cu unul mai bine plătit.

Majoritatea polonezilor, 70%, consideră că situaţia lor financiară s-a deteriorate în ultimul an, un procent semnificativ în creştere de la 50% în primăvara anului trecut.

În ceea ce-i priveşte pe cehi, scumpirile au sporit importanţa siguranţei locului de muncă pentru aceştia. Potrivit ultimului sondaj Randstad, doar cinci dintre angajaţii cehi nu consideră siguranţa locului de muncă importantă. 40% dntre cehi se tem chiar că-şi vor pierde locul de muncă. Până la un sfert din populaţie îşi ia un al doilea job sau îşi amână pensionarea ca soluţie la situaţia financiară dificilă. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO