Business Internaţional

Inflaţia nu se dă bătută: Banca centrală a Australiei menţine ratele, semnalând că ar putea fi necesare mai multe majorări

Inflaţia nu se dă bătută: Banca centrală a...

Autor: Laura Buciu

04.07.2023, 10:43 175

Banca centrală a Australiei a menţinut marţi ratele dobânzilor la un nivel stabil, afirmând că doreşte mai mult timp pentru a evalua impactul majorărilor anterioare, dar şi-a reiterat avertismentul că ar putea fi nevoie de o înăsprire suplimentară a politicii monetare pentru a reduce inflaţia.

La încheierea şedinţei de politică monetară din luna iulie, Reserve Bank of Australia (RBA) a menţinut rata dobânzii la nivelul maxim al ultimilor 11 ani, de 4,10%, după ce a majorat ratele cu 400 de puncte de bază începând cu luna mai a anului trecut, în cadrul celui mai agresiv ciclu de înăsprire din istoria sa modernă, pentru a controla inflaţia, potrivit Reuters.

Pieţele înclinaseră spre o pauză, dar economiştii au fost împărţiţi în privinţa rezultatului, 16 din 31 de persoane intervievate de Reuters aşteptându-se la o majorare, iar restul prognozând că banca va rămâne nemişcată. .

Dolarul australian a scăzut cu 0,4%, la 0,6647 dolari. Piaţa a trecut acum la o implicare de aproximativ 50-50 de şanse pentru o creştere la 4,35% în august, reducând în acelaşi timp riscul unei noi creşteri la 4,6%.

În declaraţia de politică monetară de marţi, guvernatorul RBA, Philip Lowe, a declarat că ratele mai mari ale dobânzii lucrează pentru a stabili un echilibru mai durabil între cerere şi ofertă în economie.

„Având în vedere acest lucru şi incertitudinile legate de perspectivele economice, Consiliul a decis să menţină ratele dobânzilor la un nivel stabil în această lună”.

Şeful RBA a subliniat incertitudinile legate de perspectivele privind consumul gospodăriilor şi în ceea ce priveşte economia globală.

Cu toate acestea, Lowe a repetat avertismentele anterioare potrivit cărora ar putea fi necesară o înăsprire suplimentară a politicii monetare, deoarece „inflaţia este încă prea ridicată şi va rămâne aşa pentru o perioadă de timp”.

„Decizia de astăzi de a pune pe pauză majorările de dobândă arată că RBA a realizat că economia este pe muchie de cuţit şi că trebuie să pivoteze pentru a-şi atinge obiectivul de a parcurge o „cale îngustă” prin condiţiile economice actuale”, a declarat Stephen Smith, partener Deloitte Access Economics.

RBA a făcut o primă pauză în aprilie şi apoi a surprins pieţele prin reluarea majorărilor atât în mai, cât şi în iunie, o înclinaţie de tip „hawkish” care i-a determinat pe mulţi economişti să vadă o şansă mai mare de recesiune în acest an, având în vedere creşterea economică anemică.

Datele economice din ultima lună au fost mixte. O răcire bruscă a indicatorului volatil al inflaţiei lunare a fost un argument în favoarea unei pauze, însă un raport extraordinar privind locurile de muncă şi vânzările cu amănuntul puternice indică faptul că RBA mai are de lucru.

Creşterile susţinute ale preţurilor locuinţelor, îmbunătăţirea finanţării locuinţelor şi o revenire puternică a aprobărilor pentru construcţii sugerează că este posibil ca condiţiile financiare să nu fi fost atât de stricte pe cât se dorea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels