Business Internaţional

Ingeri si demoni printre candidatii la UE

09.04.2004, 00:00 25



Comisia Europeana si-a ridicat previziunile pentru cresterea economica a Cehiei la 2,9% , de la 2,6% -previziunea din toamna trecuta, potrivit noului raport publicat in aceasta saptamana. Cresterea economica asteptata pentru anul viitor este de 3,4%, cu 0,1% mai mult decat previziunea anterioara.



Dupa ralantiul economic din 1997-1998, cresterea PIB cehesc s-a mentinut in jurul valorii de 3%, cu exceptia anului 2002, cand nivelul a fost de doar 2%, din cauza inundatiilor din acel an. In ultimul trimestru al anului 2003, cresterea economica a fost de 3,1%.



Majoritatea analistilor cehi preconizeaza pentru 2004 o crestere mai mare decat in 2003 iar pentru 2005 prevad un ritm de crestere de 3,7%; comparativ cu anul trecut, cand cresterea s-a bazat pe consum, anul acesta este asteptata o crestere bazata pe investitii si export.



Dupa parerea analistilor, Cehia ar putea ajunge la nivelul celorlalti membri ai Uniunii Europene pana in 2030 daca inregistreaza un ritm de crestere economica dublu fata de cel al UE.



Situatia este, insa, mult diferita in cazul Poloniei, mustrata de care FMI, dupa cum relateaza Interfax. Fondul Monetar International a recomandat Poloniei sa isi stabilizeze situatia datoriei publice, intensificarea reformelor si urmarirea planului guvernamental.



Programul guvernului de "strangere a curelei", numit "planul Hausner", elaborat de Jerzy Hausner, ministrul Muncii si Economiei, are drept scop reducerea cheltuielilor pentru perioada 2004-2007 in valoare de 10,5 miliarde de euro.



Susan Schadler, Director la Departamentul European FMI, a afirmat: "Pozitia noastra ferma este ca planul Hausner va incepe procesul de reducere a deficitului si stabilizare a datoriei publice, dar individual, planul nu e plauzibil pentru a reglementa situatia finantelor publice, asa incat este necesara implicarea imediata a noului guvern".



FMI a condamnat inertia guvernului polonez, care a condus la marirea deficitului bugetar si a datoriei publice si a semnalat necesitatea unei interventii rapide.



Deficitul bugetar al Poloniei va creste de la 7,8 miliarde de euro (2003) la 9,5 miliarde de euro anul acesta. Reforma finantelor publice va deveni pentru Polonia piatra de hotar, daca tara vrea sa profite cu adevarat de aderarea la UE si trecerea la sistemul euro. Polonia se va alatura Uniunii Europene la 1 mai 2004.





Cehia: Dobanda sta pe loc



Banca Nationala a Cehiei a votat in unanimitate mentinerea ratelor dobanzii la un nivel scazut.



Cresterea preturilor la produsele agricole este un risc imens de inflatie in viziunea bancherilor cehi, iar reforma fiscala a guvernului ar putea influenta si ea inflatia, afirma acestia. Pe de alta parte, un efect antiinflationist considerabil l-a avut aprecierea coroanei in raport cu dolarul si euro.



Dupa ce au analizat si raportul Biroului Ceh de Statistica, oficialii bancii au declarat rezultatele "relativ satisfacatoare", data fiind cresterea economica de 3,1 %.In orice caz, bancherii si-au exprimat ingrijorarea referitoare la "sustinerea acestei cresteri, luand in considerare incetinirea ritmului investitiilor straine, dezechilibrul structural intre cerere si oferta pe piata muncii". Consensul tuturor membrilor s-a realizat asupra faptului ca noile informatii nu justifica o schimbare in perspectiva economica si monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO