Business Internaţional

"Iniţiativa Viena" discută un program pentru dezvoltarea pieţelor de capital în Europa Centrală şi de Est care să permită finanţare investiţiilor şi să aducă o creştere economică

"Iniţiativa Viena" discută un program pentru...

Autor: Corina Zamfir

06.03.2017, 19:26 281

"Iniţiativa Viena" a fost de acord să instituie un grup de lucru cu tematica Uniunea Pieţelor de Capital în urma demersurilor Uniunii Europene pentru consolidarea pieţele de capital, grup ce va avea un impact major asupra finanţării investiţiilor şi a creşterii susţinute în Europa Centrală, de Est şi Europa de Sud-Est (CESEE), se arată într-un comunicat de presă.

"Consolidarea şi diversificarea surselor de finanţare sunt esenţiale la nivel regional, în contextul în care care se reduc disparităţile dintre regiuni şi în condiţiile apariţiei unui nou model de creştere", a comentat Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), care găzduieşte în acest an Vienna Initiative 2 Full Forum la sediul din Luxemburg.

Toţi membrii Forumului şi-au exprimat angajamentul puternic faţă de activitatea noului grup de lucru care va prezenta un raport până la sfârşitul anului 2017. Grupul de lucru va contribui la promovarea diversificării finanţelor investiţiilor în regiune, la mobilizarea reţelei Iniţiativa Viena pentru a analiza obstacolele structurale şi lacunele de reglementare care împiedică dezvoltarea pieţei de capital în Europa Centrală, de Est şi Europa de Sud-Est (CESEE) şi la identificarea soluţiilor la nivel naţional şi regional.

"Iniţiativa Viena" a fost fondată în perioada apogeului crizei financiare mondiale din 2008-2009 ca platformă a sectorul public-privat, pentru a asigura un sprijin adecvat de capital şi de lichiditate de către grupurile bancare occidentale pentru filialele lor din Europa Centrală şi de Est.

În România, "Iniţiativa Viena" alături de împrumutul imens de la FM, Banca Mondială şi Comisia Europeană de la începutul lui 2009, de 20 de miliarde de dolari, a permis stabilizarea fluxurilor financiare.

Din octombrie 2008, odată cu izbucnirea crizei financiare în Stetele Unite, România a început să se confrunte cu o retragere a liniilor de finanţare şi de credit la care s-a adăugat o stopare a investiţiilor străine.

După încheierea acordului cu FMI, pe baza "Iniţitivei Viena", băncile austriece, greceşti plus celelalte grupuri present în România şi-au menţinut expunerile pe piaţa românească.

Iniţiativa a fost relansat ca "Viena 2", în ianuarie 2012, ca răspuns la riscurile reînnoite pentru regiunea de criza din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO