Business Internaţional

Insulte, dispreţ, ironie şi negarea realităţii sunt ingredientele discuţiilor liderilor greci pentru formarea unui nou guvern

Insulte, dispreţ, ironie şi negarea realităţii sunt ingredientele discuţiilor liderilor greci pentru formarea unui nou guvern

„Domnilor, discuţia s-a terminat. Acum încep să mă supăr şi eu. Am terminat“, a spus preşedinte Karolos Papoulias, punând capăt negocierilor pentru noul guvern

Autor: Andrei Cîrchelan

24.05.2012, 00:04 889

"Domnilor, discuţia s-a terminat" a spus patricianul preşedinte Karolos Papoulias, în vârstă de 82 ani, încheind astfel brusc o discuţie de două ore în care politicienii elenii s-au insultat şi au propus soluţii fanteziste pentru guvernare. "Acum încep să mă supăr şi eu. Am terminat", a concluzionat el.

Colapsul discuţiilor pentru formarea unui nou guvern a determinat repetarea alegerilor parlamentare şi a reînnoit temerile că Grecia va părăsi zona euro. Felul în care s-au purtat aceste discuţii ridică întrebarea dacă politicienii vor reuşi să formeze un guvern chiar şi după alegerile din iunie. "A fost ca la nebuni", spune un membru al partidului socialist PASOK, după ce liderul formaţiunii, Evangelos Venizelos, s-a întors de la negocierile de pe 17 mai. "Discuţia a fost incredibilă". Descrieri la fel de colorate au venit şi din partea celorlalte partide.

Atunci când liderul partidului conservator Noua Democraţie, Antonis Samaras, a plecat din guvernul de tehnocraţi şi a forţat organizarea de alegeri pe 6 mai, era sigur că va obţine un mandat pentru a implementa măsurile de austeritate venite împreună cu un pachet de finanţare externă în valoare de 130 miliarde euro. Calculul lui Samaras s-a dovedit a fi greşit.

Electoratul, înfuriat de sărăcie, de tăierile de salarii şi corupţia clasei politice, i-a pedepsit pe Samaras şi pe Venizelos, liderii celor două partide dominante pe scena politică elenă. Protestul electoratului s-a materializat în susţinerea puternică a coaliţiei radicale de stânga condusă de Alexis Tsipras, un lider tânăr de 37 de ani, care a promis că va elimina măsurile de austeritate şi va anula datoriile externe ale Greciei, dar va menţine ţara în zona euro. Marea majoritate a grecilor (80%) nu doresc revenirea la drahmă.
 

"Există un punct în care totul se prăbuşeşte şi ne apropiem de el"

"Grecii par să nu înţeleagă deloc gravitatea situaţiei în care se află, iar asta provoacă multă frustrare. Există un punct în care totul se prăbuşeşte şi ne apropiem de el", spune un diplomat UE, descriind opinia generalizată în capitalele europene.

Senzaţia de ireal este scoasă în evidenţă de conduita teatrală a partidului de extremă dreapta Chrysi Avgi (Zorile de Aur), care a obţinut aproape 7% în sondaje, ceea ce îi aduce 21 de locuri în parlament. Evenimentele organizate de partid abundă de saluturi naziste şi acuzaţii de conspiraţii externe.

În cele nouă zile de negocieri între partide, Venizelos şi Samaras, care nu pot obţine majoritate în parlament chiar dacă îşi unesc forţele, au pus presiune pe Syriza, partidul lui Tsipras. Dar Tsipras pare în elementul său în lumina reflectoarelor, afişând un comportament relaxat, zâmbind şi glumind, căutând să pară omul care va rezolva toate problemle.

Samaras, descendent al unei familii cu o vastă istorie în politică şi literatură, a venit la discuţii cu un pas grăbit şi nerăbdător, umbrit de o campanie în care a folosit neinspirat coloana sonoră a filmului "Piraţii din Caraibe", pe care electoratul a asociat-o imediat cu ideea de a fura şi a ascunde comorile pe insule îndepărtate.
 

"Tot ce vrei e să fii prim-ministru. Vrei scaunul"

Tsipras, venit la palatul prezidenţial fără cravată ca sfidare a protocolului, a stat faţă în faţă cu Venizelos, profesor de drept constituţional, şi Samaras aşa cum stă un student în faţa unei comisii de evaluare. Urmarea a fost o bătălie a moraliştilor pe un front care intră în al cincilea an de recesiune. Preşedintele Papoulias a citit cu voce tare o scrisoare în care a descris situaţia disperată a economiei şi a sistemului bancar. Samaras şi Venizelos au subliniat pericolele unei a doua runde de alegeri într-un climat în care oamenii îşi retrag banii din bănci, temându-se de viitor.

"Deci pericolul colapsului sistemului bancar a fost descoperit pe 7 mai? 73,5 miliarde de euro au părăsit deja ţara. Felul în care au votat oamenii nu e de vină pentru asta", spune Tsipras.

Venizelos neagă categoric.

"Dacă SYRIZA vrea să meargă la alegeri pentru că i-a crescut popularitatea şi se aşteaptă să câştige, atunci ei trebuie să poarte responsabilitatea consecinţelor", a spus Venizelos, potrivit stenogramelor şedinţei.

"Unanimitatea prin şantaj nu a fost niciodată un ingredient de bază al democraţiei", a ripostat Tsipras.

Liderul SYRIZA se prezintă ca o ruptură de vechea clasă politică, pe care o consideră responsabilă pentru datoria nesustenabilă a Greciei. Activist comunist în perioada studenţiei, Tsipras pune vina pentru starea actuală a Greciei exclusiv pe umerii celor doi interlocutori ai săi.

În această chestiune, chiar şi detractorii lui Tsipras ar putea fi de acord cu el. Conservatorii lui Samaras au indus Europa în eroare cu privire la datoria Greciei, o minciună care a aruncat în umbră întregul proiect european născut din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial.

Conservatorii îi acuză pe socialiştii PASOK de falsificarea cifrelor cu intenţia de a intra în zona euro; PASOK neagă acuzaţiile.

Întâlnirea a degenerat rapid spre punctul la care Samaras, înfuriat, a renunţat la politeţe şi s-a adresat la per tu liderului Grecilor Independenţi, Panos Kammenos, un alt adversar al planului de austeritate.

"Văd că nu vrei să discuţi nicio propunere", i-a răspuns Kammenos, adăugând "tot ce vrei e să fii prim ministru. Vrei scaunul".

Pe măsură ce spiritele se încingeau, atacurile personale deveneau mai puternice.

Venizelos, a cărui minte ascuţită este uneori eclipsată de imaginea de om dur, s-a blocat de mai multe ori, ocazii cu care Tsipras îi spunea de peste masă: "Nu te enerva".

"Singurul lucru care l-a mai potolit pe Samaras a fost faptul că se ţineau stenograme", a spus, după şedinţă, o sursă apropiată situaţiei.

Un ziar local l-a descris pe Tsipras, probabilul câştigător al următoarei runde de alegeri, drept un băieţel pe un cal de jucărie, ţinând strâns în braţe o urnă de vot ca pe o un obiect preţios.

Scepticismul este exprimat şi în afara Greciei, unde un diplomat UE descrie frustrarea politicienilor europeni vizavi de ceea ce se întâmplă în Grecia şi vizavi de faptul că Tsipras nu cunoaşte economia foarte bine, ceea ce amplifică riscul ca Grecia să abandoneze planurile de salvare economică. Politicienii din exterior, însă, au mâinile legate.

ãUrmătorii paşi nu vin din Bruxelles. Totul depinde de pieţe şi de Atena", comentează diplomatul. Până acum, pieţele au pedepsit Grecia.

Posibilitatea ca alegerile să fie câştigate de SYRIZA, sau ca planul de austeritate să fie susţinut de un guvern slab, a provocat deprecierea puternică a monedei comune europene şi căderea pieţelor de pe continent. Preşedintele Papoulias spune că grecii au retras aproximativ 800 milioane de euro din bănci.

Uniunea Europeană nu poate să rămână impasibilă, dar o intervenţie directă şi ostentativă ar putea îndepărta voturile pro-austeritate. O altă variantă ar fi ca liderii UE să permită liderilor principalelor partide elene să promită mai multă flexibilitate la plata datoriei şi măsuri de creştere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO