Business Internaţional

Interviu cu un condamnat la moarte: 40 de milioane de oameni se uită în fiecare săptămână la una din cele mai tulburătoare emisiuni din istoria televiziunii. VIDEO

Interviu cu un condamnat la moarte: 40 de milioane de oameni se uită în fiecare săptămână la una din cele mai tulburătoare emisiuni din istoria televiziunii
12.03.2012, 13:38 5023

Canalul britanic BBC a realizat un reportaj tulburător despre o emisiune de televiziune din China, cu o audienţă săptămânală de peste 40 de milioane de telespectatori, în care sunt intervievate persoane condamnate la moarte, cu doar câteva zile înainte de aplicarea sentinţei.

În fiecare dimineaţă de luni jurnalista chineză Ding Yu colindă alături de echipa sa de televiziune sălile de tribunal din provincia Henan pentru a găsi subiecte pentru emisiunea "Interviuri înainte de execuţie" care se difuzează în fiecare sâmbătă seara la postul local. Jurnaliştii trebuie să se mişte repede, sentinţa fiind executată de obicei în termen de şapte zile de la pronunţare.

Emisiunea care a oripilat Occidentul este urmărită în fiecare sâmbătă seara de 40 de milioane de chinezi pe canalul Henan Legal, iar Ding susţine că interviul nu reprezintă deloc o cruzime, ci dimpotrivă, este ultima ocazie de confesiune reală pe care o au deţinuţii.

"O parte din infractorii pe care i-am intervievat mi-au spus că nu au avut niciodată ocazia să se confeseze aşa cum au făcut-o în faţa mea, pentru că în închisoare nu aveau cui să mărturisească", spune jurnalista chineză.

Scopul emisiunii care se difuzează pe unul din cele 3.000 de posturi de televiziune deţinute de statul chinez este să-i avertizeze pe ceilalţi asupra consecinţelor infracţiunilor şi să-i facă să "conştientizeze valorile adevărate ale vieţii".

Legea chineză prevede pedeapsa cu moartea pentru 55 de capete de acuzare, printre care crima, trădare, rebeliune armată, dar şi mită şi contrabandă. Recent, alte 13 capete de acuzare pentru care se aplica pedeapsa cu moartea au fost excluse din lista pedepsei capitale, printre care se numără fraudă fiscală care implică TVA, fraudă bancară şi contrabandă cu relicve istorice.

Emisiunea se concentrează totuşi pe cazurile de crime violente. Jurnaliştii nu au intervievat niciodată condamnaţi politic sau inclupaţi a căror vinovăţie nu a fost flagrant demonstrată. Pentru orice interviu, echipa de jurnalişti are nevoie de acordul Curţii Supreme de Justiţie din Henan. "Fără acordul lor, programul nostru s-ar termina imediat", mărturiseşte Ding pentru BBC.

Jurnalista chineză a efectuat peste 200 de interviuri, iar acum este o vedetă locală, supranumită "Frumoasa care discută cu bestiile". Printre condamnaţii intervievaţi s-au numărat şi tineri de 18 ani - vârsta minimă de la care se poate aplica pedeapsa capitală. "Sunt atât de tineri, nu au avut şi nu vor avea niciodată şansa să experimenteze viaţa, iubirea familia. Îmi pare rău pentru ei dar nu pot să empatizez pentru că merită să plătească pentru faptele pe care le-au comis", afirmă jurnalista.

Judecătorul Lui Wenling, care lucrează cu jurnaliştii la programul de intervievare, spune însă că lucrurile se schimbă în sistemul juridic din China. "Politica actuală este de a avea mai puţine condamnări şi de a impune mai multă prudenţă în aplicarea acestor sentinţe", spune el.

Ding a acoperit recent un caz de crimă domestică, în care soţia şi-a omorât soţul după ce nu a mai suportat abuzurile repetate din ultimii ani de căsnicie. Ea a fost condamnată la moarte de un tribunal local dar Curtea Supremă de Justiţie, care a cântărit şi fenomenul abuzurilor domestice - un fenoment tot mai îngrijorător în China - a întors mereu sentinţa până când în final a fost redusă doar la ani de închisoare.

Unul dintre judecătorii cu vederi mai liberale din sistemul juridic chinez vede acest caz ca unul dintr-o multitudine care vor schimba faţa justiţiei chineze. "Ar trebui să interzicem pedeapsa cu moartea? Eu cred ca da, dar ţara noastră nu este încă pregătită pentru acest pas", afirmă judecătorul.

Emisiunea realizată de jurnalista chineză a făcut subiectul documentarului Dead Men Talking realizat la sfârşitul anui trecut de Robin Newell.

Provincia Henan este situată în centrul ţării şi este considerată una dintre cele mai vechi aşezări asiatice, cu atestări datând din urmă cu peste 5.000 de ani. În prezent, provincia Henan numără peste 93 de milioane de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO