Business Internaţional

Într-o lume în care bursele sfidează realitatea economică, unii investitori pariază pe Ferrari, diamante şi vinuri de lux

Pe o perioadă de cinci ani, maşinile, monedele şi bijuteriile au adus randamente de 161%, de 73 şi de 63%. Câştigurile fac de ruşine indicele bursier britanic FTSE-100, care a crescut cu doar 15% de la începutul anului 2011.

Pe o perioadă de cinci ani, maşinile, monedele şi bijuteriile au adus randamente de 161%, de 73 şi de 63%. Câştigurile fac de ruşine indicele bursier britanic FTSE-100, care a crescut cu doar 15% de la începutul anului 2011.

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2016, 00:05 810
Apetitul investitorilor pentru aur este la niveluri record, fapt de înţeles în vremuri nesigure, cu pieţe volatile şi în care randamentul este ceva greu de găsit la active precum obligaţiunile.

Însă investitorii au prins gust şi pentru alte investiţii alternative: bijuteriile auto de genul clasicului Ferrari 335 S Scaglietti, diamante rare, bijuterii propriu-zise şi vinuri foarte scumpe. 

Speriaţi de sfârşitul erei de trei decenii a obligaţiunilor  şi de miile de miliarde de dolari, euro, lire şi yeni în bani printaţi pentru achiziţii de active care au împins valoarea obligaţiunilor afară de pe orbita realităţii economice, investitori legendari pariază pe vinuri de lux, pe maşini clasice şi bijuterii, scrie Reuters.

Chiar şi renumitul investitor specializat pe obligaţiuni Bill Gross, cândva inima fondului PIMCO, a indicat că preferă acum active palpabile precum terenuri şi aur în locul activelor mai tradiţionale.

Acest interes în creştere a făcut din monedele rare, din bijuteriile de colecţie, din automobilele clasice şi vinurile fine cei mai buni performeri în intervalul de 12 luni încheiat la sfârşitul lunii martie, potrivit datelor extrase din Knight Frank Luxury Investment Index (KLFII).

Vinurile scumpe au avut în iulie cea mai puternică evoluţie pozitivă de o lună de după 2010. Indicele Liv-ex Fine Wine Investables, care urmăreşte tranzacţiile cu aproximativ 200 de tipuri de vinuri roşii Bordeaux provenite de la 24 de producători de top, a crescut cu 4,5%. Până acum în acest an indicele a urcat cu aproape 14%, faţă de ascensiunea de 7% a S&P 500 şi cea de 9% a FTSE 100.

„Ca activ fizic, vinul de lux tinde să evolueze bine în vremuri nesigure şi de cele mai multe ori nu este ancorat de preţurile altor active“, spune Andrew della Casa, fondatorul The Wine Investment Fund.

De la lansarea sa în 1988, indicele vinurilor de lux a adus şi randamente de peste 10% pe an.

Însă scăderile din perioada 2011-2014 au impins indicatorul sub media pe termen lung a randamentelor. Pe de altă parte, scăderea creează puncte de intrare atractive pentru cei care investesc pentru prima dată, explică  della Casa.

În timp ce KLFII a urcat cu doar 5% în anul încheiat în martie, cea mai redusă creştere anuală din primul trimestru din 2010, randamentele aduse de maşinile clasice au sărit la 17%, monedele au adus 6%, iar bijuteriile 4%. 

Însă pe o perioadă de cinci ani, maşinile, monedele şi bijuteriile au adus randamente de 161%, de 73 şi de 63%. Câştigurile fac de ruşine indicele bursier britanic FTSE-100, care a crescut cu doar 15% de la începutul anului 2011.

Interesul investitorilor pentru maşini clasice a ajutat indicele HAGI Top Index să urce cu mai mult de 500% în zece ani, încurajând multă lume săi recondiţioneze şasiuri ruginite  pentru a le readuce gloria avută cândva.

Deşi în ultimele luni cererea a mai slăbit, indicele a crescut cu 2,2% din ianuarie. Însă cererea va rezista mulţumită dobânzilor mici şi politicilor monetare laxe, spune Dietrich Hatlapa, analist la HAGI.

“Oamenii nu se grăbesc şi caută cele mai bune exemplare. Spread-ul dintre maşinile mediocre şi cele foarte bune s-a lărgit chiar semnificativ şi pentru aceastea din urmă sunt plătite preţuri record”.

Chiar dacă există interes pentru aceste investiţii considerate cândva ca fiind rezervate pentru cei super bogaţi, aceste pieţe sunt lipsite de adâncime şi de lichiditate. 

În SUA, la principalele trei licitaţii de maşini din 2015 s-au vândut maşini în valoare totală de 1-1,5 miliarde de dolari. Deşi sunt mii de licitaţii mai mici de maşini în întreaga lume şi multe automobile sunt vândute fără licitaţie, piaţa este departe de cea de mii de miliarde de dolari pe zi a acţiunilor sau obligaţiunilor.

Investiţiile în aur au şi ele zile de glorie. Cu randamente de 23,2% în anul încheiat pe 29 iulie, metalul preţios a adus câştiguri de aproape două ori mai mari decât bondurile în dolari de pe pieţele emergente, mai riscante, potrivit BlackRock. Preţurile aurului au crescut cu 25% în prima jumătate a acestui an, cel mai rapid avans din 1980.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO