Business Internaţional

Într-o mişcare controversată, Berlinul îngheaţă preţul chiriilor pentru 1,5 milioane de locuinţe: „Legislaţia federală a ratat oportunitatea de a implementa măsuri eficiente în ultimii ani”

Într-o mişcare controversată, Berlinul îngheaţă...

Autor: Eduard Ivanovici

29.02.2020, 16:01 732

Autorităţile capitalei germane au îngheţat chiriile pentru 1,5 milioane de apartamente pentru următorii cinci ani, în urma unei mişcări controversate de controlare a costurilor ce i-au forţat pe locuitori în afara Berlinului, potrivit Euronews.

Berlinul este primul oraş german care hotărăşte să influenţeze direct preţurile chiriilor. Deşi autorităţile au fost în general lăudate pentru mişcare, criticii au subliniat faptul că decizia este una „socialistă”.

Majoritatea berlinezilor stau în chirie, iar o bună parte din cetăţenii germani care deţin o proprietate preferă să o închirieze.

De la căderea Zidului Berlinul din 1989, capitala germană a devenit un adevărat paradis al chiriilor mici, generându-se fluxuri constante de artişti în căutare de stiluri boeme de viaţă.

Însă în ultimii ani chiriile au explodat, fapt ce a împins familiile de clasă mijlocie din centrul capitalei spre suburbii, fiind afectate până şi cartierele de imigranţi şi din clasa muncitoare.

Mişcarea autorităţilor este menită să ţină preţurile chiriilor pentru apartamentele construite înainte de 2014 la nivele actuale. Criticii şi-au concentrat atenţia asupra faptului că proprietarii nu vor putea să investească în renovarea locuinţelor, deoarece nu vor fi în stare să crească preţul chiriilor.

Pe fondul chiriilor extrem de mari, chiriaşii au fost încurajaţi de organizaţii non-profit să solicite o reducere a preţurilor. Experţii au avertizat chiriaşii că ar trebui să îşi ţină deoparte economiile în cazul în care decizia este anulată.

Mişcarea a fost implementată de guvernul de stânga de la Berlin şi a fost aspru criticată de partidul conservator al Angelei Merkel – Uniunea Creştin-Democrată –, care este în opoziţie faţă de actualul guvern.

Într-o declaraţie de săptămâna trecută, Uniunea Creştin-Democrată a afirmat că „legea nu reprezintă o soluţie pentru deficitul continuu de locuinţe”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO