Business Internaţional

Investitori din Orientul Mijlociu se lupta pentru restul activelor Iukos

15.12.2004, 00:00 16



Un grup de investitori din Orientul Mijlociu s-a oferit sa cumpere restul activelor companiei petroliere Iukos dupa ce statul va vinde, duminica, principala divizie a firmei, Iuganskneftgaz, pentru a recupera impozite restante in valoare de 27 miliarde dolari.



Grupul de investitori, condus de fostul presedinte adjunct al Iukos, Konstantin Kogalovski, a aratat, intr-un comunicat, ca este gata sa cumpere, imediat, toate activele ramase in proprietatea Iukos dupa ce Iugansk va fi vanduta.



Iugansk extrage peste 60% din totalul titeiului produs de Iukos.



"Grupul de investitori considera ca o companie formata din restul activelor Iukos poate oferi profituri importante, daca primeste suficiente investitii", se arata in document.



In afara de Iugansk, principalele active ale Iukos sunt Tomskneft si Samaraneftegaz, care extrag 340.000 de barili pe zi si, respectiv, 245.000 de barili pe zi.



Acelasi grup de investitori s-a oferit in luna iulie sa preia, integral, Iukos si sa achite cautiunea principalului actionar al companiei, magnatul Mihail Hodorkovski, judecat pentru frauda si evaziune fiscala.



Guvernul a ignorat, insa, aceasta oferta.



Intre timp, solicitarile fiscale adresate Iukos au crescut de opt ori, aducand compania, cel mai mare exportator de petrol din Rusia, aproape de faliment.



Comunicatul nu mentioneaza un pret pe care grupul de investitori ar fi dispus sa il plateasca pentru active, dar arata ca acestia sunt gata sa inceapa, urgent, negocierile legate de finantarea datoriei si de preluarea titlurilor de la principalii actionari.



Analistii cred ca solicitarile fiscale ale Kremlinului fac parte dintr-un complot cu scopul de a-l distruge pe Hodorkovski si de a recastiga controlul asupra celei mai mari parti din sectorul petrolier, pierdut in timpul privatizarilor din anii '90. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO