Business Internaţional

Investitorii de pe Wall Street isi gasesc refugiul in dolar

23.03.2001, 00:00 13



Moneda unica europeana nu reuseste sa recupereze terenul pierdut in fata dolarului, desi banca centrala a Statelor Unite a scazut dobanzile de la 6,5% la 5% in acest an. Euro a fost cotat ieri la 0,8901 $, in scadere de la 0,8950 in ziua precedenta, dupa ce s-a tranzactionat si la 0,8869 $, minimul ultimelor trei luni.

Aceasta cadere este determinata de investitorii americani, care fug de actiuni, ale caror cotatii s-au prabusit in ultimele saptamani, preferand titluri mai putin rentabile, dar mai sigure, cum ar fi bonurile de tezaur emise de Guvernul SUA.

"Exista o tendinta pronuntata de intarire a dolarului, declansata de cererea pentru titluri sigure. Actiunile sunt foarte volatile, astfel ca populatia se orienteaza catre obligatiunile de stat" a declarat Claudio Piron, economist la Standard Chartered Bank din Londra.

Cererea de obligatiuni exprimate in moneda americana au ajutat la aprecierea dolarului in raport cu euro, mai ales in conditiile in care economistii considera ca Banca Central Europeana (BCE) nu actioneaza suficient de rapid pentru a preveni incetinirea ritmului de crestere a economiei statelor europene.

"Investitorii cred ca BCE amana prea mult reducerea ratelor dobanzilor", afectand cresterea economica din zona euro, a afirmat Jeremy Hawkins, economist sef la Bank of America International din Londra. BCE nu a scazut deloc dobanzile la euro in acest an, mentinandu-le la nivelul de 4,75%.

"Conditiile actuale sunt proaste si se pare ca se vor inrautati si mai mult in Germania (cea mai mare economie europeana - n.r.)" a adaugat analistul.

"De fapt, cea mai mare problema a monedei unice este faptul ca BCE a adoptat o pozitie de asteptare in timp ce situatia economica a devenit din ce in ce mai grava" afirma si Stefan Schibe, economist la HSBC Trinkaus din Dusseldorf. De altfel, analistii si investitorii estimeaza ca o reducere cu cel putin 0,25% a dobanzilor la euro va avea loc in trimestrul viitor.

Euro a cazut cu 5,7% in acest an, iar BCE, impreuna cu bancile centrale ale Japoniei, Statelor Unite si Canadei, va fi probabil nevoita sa cumpere masiv pentru a sustine cursul de schimb. Astfel de interventii au avut loc si anul trecut, dupa ce moneda unica se prabusise sub pragul de 85 de centi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO