Business Internaţional

Investitorii prind viaţă: Cea mai mare listare din tehnologie din ultimii ani este aproape. Arm a strâns 52,3 miliarde de dolari înainte de începerea tranzacţionării. Apple, Google şi Nvidia au cumpărat acţiuni la compania engleză ce produce procesoare mobile

Investitorii prind viaţă: Cea mai mare listare din...

Autor: Valeriu Dănilă

14.09.2023, 12:37 1921

Acţiunile Arm au fost cotate la 51$ de dolari pe unitate înainte de începerea tranzacţionării companiei, având astfel o valoare de piaţă de 52,3 miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Preţul se află la limita superioară a intervalului de 47-51 dolari pe acţiune datorită cererii mari, acţiunile fiind suprasubscrise de peste 5 ori.

Listarea la bursă este urmărită de piaţă îndeaproape şi este considerată un benchmark pentru listările din zona de tehnologie. Este cea mai mare lansare la bursă din ultimii doi ani, ultima mare listare având loc în 2021 cand Rivian a reuşit să strângă aproximativ 12 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, cotaţiile companiilor din tehnologie s-au dus în jos în ultimii ani scăzând de la maximele atinse în perioada pandemiei, incertitudinea economică şi creşterea dobânzilor afectând bursa.

IPO-ul va strânge aproximativ 4,9 miliarde de dolari pentru SoftBank, banca vânzând 9,4% din acţiunile Arm. După IPO, Softbank va controla în continuare aproximativ 90% din acţiunile Arm.

Clienţii Big Tech ai companiei, printre care Apple, Google, Nvidia, Samsung, Intel şi TSMC, au indicat că vor cumpăra acţiuni Arm în valoare de 735 de milioane de dolari la preţul de IPO.

Piaţa de bază a companiei Arm reprezentată de procesoarele pentru telefoane mobile a stagnat în acest an, Arm sperând să crească pe zona de inteligenţă artificială şi data centere, în ciuda faptului că joacă doar un rol periferic în această industrie.

Softbank a sperat iniţial că Arm va fi evaluată la 70 de miliarde de dolari. Cifrele de vânzări aflate în stagnare şi expunerea ridicată a companiei în piaţa chineză au dus la o scădere a încrederii investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO