Business Internaţional

Investitorii readuc banii pe pieţele emergente cu o viteză aproape record. Se înghesuie mai ales în China

Investitorii readuc banii pe pieţele emergente cu o...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2023, 00:05 2744

Într-un început puternic de an, investitorii au adus pe bursele de acţiuni şi pe pieţele de obligaţiuni din lumea emergentă peste un miliard de dolari în fiecare zi a săptămânii trecute, un ritm aproape record, scrie Financial Times.

Investitorii se reorientează spre pieţele emergente deoarece încetini­rea inflaţiei şi redeschiderea econo­miei Chinei ajută la inversarea pica­ju­lui de anul trecut.

Pieţele emergente de acţiuni şi de datorii au atras 1,1 miliarde de do­lari pe zi în fluxuri nete săptămâna trecută, potrivit datelor de înaltă frec­venţă din 21 de ţări ale Institu­tului de Finanţe Internaţionale. Vite­za fluxurilor transfrontaliere de acum este depăşită doar de creşterea care a urmat ridicării blocajelor cauzate de pandemia de coronavirus la sfârşitul anului 2020 şi începutul lui 2021, trecând de vârfurile din ultimele două decenii.

Intrările puternice de capital su­bliniază o schimbare majoră a senti­mentului în acest an, după o evoluţie sumbră pentru pieţele în curs de dezvoltare în cea mai mare parte a anului trecut. Încetinirea inflaţiei globale i-a determinat pe mulţi participanţi la piaţă să parieze că băncile centrale mari, inclusiv Rezerva Federală a SUA, vor înceta în curând să crească ratele de dobândă — o sursă majoră de durere pentru pieţele emergente.

Jahangir Aziz, analist la JPMorgan, a spus că există „multă benzină în re­zervor“ pentru conti­nua­rea revenirii flu­xurilor de bani acum că incertitu­dinile economice care au împovărat pieţele emergente „se disipează“.

De asemenea, ameninţarea rece­siunii s-a retras. Cele mai recente date arată că economia SUA, cea mai mare din lume, a crescut peste aşteptări în ultimul trimestru al anului 2022, cu o rată anualizată de 2,9%, în timp ce numărul cererilor pentru ajutoare de şomaj a rămas scăzut. Decizia Chinei de a-şi aban­dona politica zero Covid a avut, de asemenea, un impact pozitiv major.

Fluxurile care au intrat în China reprezintă 800 de milioane de dolari din totalul zilnic de 1,1 miliarde de dolari pentru toate pieţele emer­gen­te, arată datele IIF. Alte ţări în curs de dezvoltare beneficiază de efectele de ricoşeu ale deciziei Beijingului.

Activele pieţelor emergente au fost ajutate, în plus, de aşteptările investitorilor ca ţările în curs de dezvoltare să depăşească economiile avansate în acest an.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO