Business Internaţional

Irakul - cauza cresterii preturilor la petrol

07.07.2004, 00:00 17



Pretul contractelor futures avand ca activ suport petrolul brut au crescut cu 1,7% ca efect al unui nou incident petrecut la conductele de transport din Irak. Accidentul a injumatatit exporturile tarii.



Livrarile de petrol din terminalele Golfului Persic - care exporta aproximativ 90 de procente din petrolul irakian - au fost practic sistate dupa ce reteaua de conducte din sudul tarii a fost sabotata. Este a treia problema de acest gen din ultimele doua luni.



"Irakul este o problema permanenta", declara Amelin Wong, directorul departamentului de management al activelor la Swiss Asia Capital.



Irakul are capacitatea de a furniza echivalentul a 2,5 % din oferta mondiala. Problemele sunt atribuite rebelilor care au sabotat conductele de transport dupa repetate atacuri asupra campurilor petrolifere din nord si sud.



In luna august pretul petrolulului a crescut cu 80 de centi pana la 39,19 $/barilul la Bursa de Marfuri din New York. Contractele futures bazate pe aceasta resursa au atins nivelul record de 42,45 $ in data de 2 iunie. Preturile au scazut aproximativ cu 8% de atunci.



Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), al treilea producator mondial, a decis in luna trecuta ridice plafonul de productie cu 2 mil. de barili, atingand un nivel zilnic de 25,5 mil. barili. Decizia a fost cauzata de tendinta de reducere a preturilor. Grupul a hotarat sa adauge alti 500.000 de barili productei zilnice incepand cu data de 1 august, a declarat Purnomo Yusgiantoro, presedintele grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO