Business Internaţional

Italia, prima ţară europeană care a simţit şocurile create de coronavirus, va procura 200 de milioane de doze de vaccin la începutul anului viitor: 40 de milioane de oameni urmează să fie vaccinaţi în T1/2021

Italia, prima ţară europeană care a simţit şocurile...

Autor: Eduard Ivanovici

02.12.2020, 17:41 227

Italia îşi propune să obţină 202 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în primul trimestru din 2021, ca parte a unui program de vaccinare gratuită care ia în calcul până acum circa 40 de milioane de cetăţeni, transmite Financial Times.

Ministrul sănătăţii Roberto Speranza a declarat că nu va permite nicio „inegalitate în timpul campaniilor de vaccinare”, subliniind faptul că eforturile întreprinse de autorităţi reprezintă un „drept pe care şi-l poate exercita toată lumea”.

Primele doze vor fi furnizate de Pfizer şi BioNTech, în timp ce programul naţional ar putea fi susţinut de armata italiană, urmând să fie vizate categoriile cu cele mai mari riscuri de infecţie. Vaccinul poate deveni valabil în Uniunea Europeană până la finalul anului dacă Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va aproba în scurt timp utilizarea vaccinului dezvoltat de cele două companii.

Prim-ministrul Giuseppe Conte a exclus posibilitatea marilor adunări din perioada Crăciunului, însă a declarat că în condiţiile în care trendul de infectare continuă să scadă, „nu vom mai avea nicio zonă roşie în luna decembrie”.

Guvernul italian a lansat zilele trecute al patrulea pachet de stimulente, în valoare de 8 miliarde de euro, pentru a sprijini business-urile afectate de ultimele restricţii de circulaţie. Printre măsuri de numără amânarea taxelor pentru companii şi o serie de ajutoare financiare pentru lucrătorii din turism şi industria de artă.

Banca Italiei estimează că economia ţării va scădea din nou în T4/2020, însă declinul anual nu va fi mai mare de 10%. De asemenea, mai mulţi oficiali din cadrul guvernului preconizează că produsul intern brut (PIB) va înregistra o creştere de 6% în 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO