Business Internaţional

Iukos si Sibneft au semnat actele de divort

04.02.2004, 00:00 16



Principalii actionari ai companiilor petroliere Iukos si Sibneft au semnat ieri un memorandum privind anularea fuziunii de 14 miliarde de dolari dintre cele doua companii rusesti, operatiunea urmand sa fie finalizata cat mai curand.



"Acest act are drept scop accelerarea procedurii de anulare a fuziunii, pentru finalizarea sa in cel mai scurt timp posibil", se arata intr-un comunicat al grupului Millhouse, care reprezinta principalul grup de actionari Sibneft.



In aprilie 2003, Iukos a convenit sa cumpere concurentul sau mai mic pentru 3 miliarde de dolari si 26,01% din actiunile sale, devenind posesorul a 92% din capitalul rivalului sau.



Conducerea Sibneft a cerut anularea fuziunii in noiembrie 2003, dupa ce Mihail Hodorkovski, directorul executiv si presedintele Iukos, a fost arestat, fiind acuzat de frauda si evaziune fiscala.



Iukos si Sibneft au incercat fara succes sa isi uneasca fortele si in 1998, dar proiectul a fost abandonat dupa cateva luni de discutii. Ambele companii au explicat ca decizia a fost rezultatul pretului scazut al petrolului, dar surse din interior au declarat ca Iukos nu a fost multumit de atitudinea potentialului partener, care incerca sa detina controlul administrativ absolut.



Fuziunea ar fi condus la formarea celui de-al patrulea mare grup petrolier din lume, cu o capitalizare de 35 miliarde de dolari si un potential pe masura statului Kuweit.





Demisia ultimului actionar



Grupul Iukos a anuntat, la inceputul saptamanii, ca Mihail Brudno - ultimul dintre cei sase mari actionari care mai detinea o pozitie in conducere - si-a inaintat demisia, la cateva zile dupa ce numele sau a aparut pe lista mandatelor internationale de arestare emise de autoritatile de la Moscova. Mihail Brudno era seful departamentului de rafinare si marketing si a fost inlocuit cu adjunctul sau, Piotr Zolotarev.



Potrivit companiei petroliere, care face obiectul unei anchete oficiale inca din vara anului trecut, decizia lui Brudno se conformeaza recomandarilor facute recent de consiliul de conducere, potrivit carora nici un actionar nu trebuie sa aiba legatura cu echipa operationala.



In opinia analistilor, plecarea lui Brudno urmareste sa protejeze compania, dovedind ca activitatea sa de zi cu zi nu depinde de proprietarii sai.



Brudno si alti doi actionari cheie - Leonid Nevzlin si Vladimir Dubov - au fugit din Rusia in Israel dupa arestarea presedintelui si directorului executiv Mihail Hodorkovski, in octombrie 2003, pentru acuzatii de frauda si evaziune fiscala. Cei trei ai fost inclusi, saptamana trecuta, pe lista persoanelor cautate de autoritatile rusesti prin Interpol.



Un alt actionar cheie, Platon Lebedev, a fost arestat inca din iulie 2003, pentru acuzatia de frauda, iar al saselea mare posesor de actiuni Iukos, Vasili Shahnovski, se afla in arest la domiciliul sau din Moscova, inaintea procesului pentru evaziune fiscala din cauza caruia risca 18 luni de inchisoare.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO