Business Internaţional

Japonezii de la Toyota vor incepe constructia unei fabrici in Rusia

02.12.2005, 20:13 18

Toyota a primit aprobarea din partea autoritatilor ruse pentru construirea unei fabrici in St. Petersburg, al doilea mare oras din Rusia.

"Aceasta aprobare reprezinta un pas foarte important. Fara ea Toyota nu ar putea incepe lucrarile de proiectare si constructie", a declarat o sursa din comitetul local de investitii.

Reprezentantii Toyota au anuntat anterior ca investitia initiala in fabrica se va ridica la circa 140 de milioane de dolari. Suprafata totala ce va fi alocata pentru unitatea de productie va fi de 220 de hectare.

Specialistii estimeaza ca noua fabrica va crea 500 de locuri de munca si ca productia initiala va fi de 20.000 de modele Toyota Camry.

Potrivit companiei japoneze, productia va incepe in decembrie 2008, iar numarul total de autovehicule produse anual urmeaza sa ajunga la 50.000 de unitati. Toyota, al doilea mare producator mondial de autovehicule, a vandut anul trecut pe piata rusa 47.000 de unitati, dintr-un total de 353.400 de vehicule vandute in strainatate. Guvernul rus a impus taxe vamale ridicate pentru automobilele importate pentru a-si proteja industria autohtona.

Una dintre solutiile la care pot recurge companiile straine pentru a evita majorarea semnificativa a preturilor este asamblarea de vehicule pe plan national.

Compania japoneza isi va majora anul viitor productia cu 11%, urmand sa devina astfel cel mai mare constructor de automobile din lume si sa detroneze actualul lider - grupul american General Motors (GM). Toyota, cu o valoare de piata si un profit mai mare decat al firmelor rivale, in-tentioneaza pentru anul viitor sa-si mareasca productia la 9,2 milioane de autovehicule, cu aproape un milion de unitati peste cea realizata in 2005. Potrivit unui cotidian japonez, care nu mentioneaza sursa informatiilor, productia de autovehicule sub marca Toyota, exclusiv diviziile Daihatsu Motor si Hino Motors, va creste cu 12%, pana la 8,3 milioane de unitati.

In luna septembrie din acest an, Toyota avea o cota de piata in SUA de 13,4%, mai mare cu 0,2% decat Chrysler si in crestere cu 11,3% fata de septembrie 2004. In schimb, GM a scazut de la 31,7% la 25,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO