Business Internaţional

Jean-Claude Juncker livrează „Starea Uniunii“: UE a depăşit criza financiară, dar zona euro are nevoie de direcţie

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene

Autor: Alex Ciutacu

13.09.2018, 00:00 207

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a adresat miercuri în Parlamentul European discursul numit „Starea Uniunii Europene“, în care a subliniat modul în care s-a dezvoltat blocul european şi direcţiile pe care trebuie să le urmărească în continuare, atât din punctul de vedere al politicilor monetare din zona euro, cât şi în ceea ce priveşte viitorul comercial cu partenerii.

„Economia Europei se află în al 21-lea trimestru de creştere economică consecutivă. La zece ani de la Lehman Brothers, Europa a întors, în cea mai mare parte, pagina cu privire la criza economică şi financiară care a venit din afară, dar care ne-a afectat puternic acasă“, declară Juncker, citat de Euronews.

Referitor la situaţia economică, Juncker a mai subliniat că au fost create 12 milioane de locuri de muncă în UE din 2014 până în prezent, în timp ce pe plan comercial acesta susţine în continuare multinaţionalismul şi spune că va păstra continentul deschis „chiar dacă partenerii aleg alte drumuri“.

În acelaşi context, Juncker salută încă o dată decizia Marii Britanii de a părăsi blocul şi susţine că va da dovadă de solidaritate, însă Londra trebuie să înţeleagă că nu se poate bucura de aceleaşi avantaje după Brexit ca un stat membru. De asemenea, în discursul său, preşedintele Comisiei Europene aduce în discuţie subiectul imigranţilor.

„Europa trebuie să rămână un continent tolerant şi deschis. Europa nu va deveni niciodată o fortăreaţă care întoarce spatele lumii, în special acelei părţi din lume care suferă“, spune Juncker.

În ceea ce priveşte zona euro, Juncker o consideră un succes, însă susţine că trebuie demaraţi paşi înspre consolidarea Uniunii Monetare.

„Evenimentele recente au pus accentul pe necesitatea întărirea Uniunii Economice şi Monetare şi pe construirea de pieţe de capital extinse şi lichide.

Comisia a făcut o serie de propuneri pentru a realiza acest lucru - majoritatea aşteaptă acum adoptarea de către Parlament şi de către Consiliu“, a menţionat Juncker.

„Euro trebuie să devină faţa şi instrumentul unei Europe noi şi mai suverane“.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO