Business Internaţional

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Alianţa ar putea suplimenta prezenţa contingentului de pace din Kosovo dacă tensiunile cu Serbia vor escalada

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Alianţa ar...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

17.08.2022, 19:10 63

Alianţa Nord-Atlantică va suplimenta prezenţa contingentului de pace din Kosovo, dacă tensiunile cu Serbia vor escalada, a declarat miercuri secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, înaintea negocierilor dintre Priştina şi Belgrad intermediate de Uniunea Europeană.

"Avem în momentul de faţă o misiune semnificativă, o prezenţă în Kosovo apropiată de nivelul de 4.000 de militari. Dacă va fi necesar, vom transfera forţe, le vom desfăşura unde trebuie şi vom intensifica prezenţa noastră. Am suplimentat deja prezenţa în zonele din nord. Suntem pregătiţi să facem mai mult", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei Reuters, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici.

Tensiunile dintre Serbia şi fosta provincie care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008 s-au amplificat recent, după ce Administraţia de la Priştina a decis să oblige etnicii sârbi din zonele de nord, susţinuţi de Belgrad şi care nu recunosc instituţiile kosovare, să utilizeze numere de înmatriculare auto emise de Priştina.

Situaţia s-a mai calmat după ce premierul kosovar, Albin Kurti, a acceptat, sub presiunile Uniunii Europene şi Statelor Unite, să amâne decizia introducerii numerelor de înmatriculare auto până la 1 septembrie.

Pe fondul tensiunilor, Uniunea Europeană a anunţat că liderii din Kosovo şi Serbia se vor întâlni joi la Bruxelles. Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, speră că va putea discuta în aceeaşi sală cu premierul kosovar, Albin Kurti, şi cu preşedintele sârb, Aleksandr Vucici, conform agenţiei The Associated Press.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO