Business Internaţional

Joe Biden: Procedura Congresului împotriva lui Donald Trump reaminteşte că "democraţia este fragilă"

Joe Biden: Procedura Congresului împotriva lui Donald Trump reaminteşte că "democraţia este fragilă"

Autor: Mihai Draghici

14.02.2021, 16:02 37

Procedura Camerei Reprezentanţilor din SUA de inculpare a fostului preşedinte Donald Trump pentru "instigare la insurecţie", finalizată prin achitarea de către Senat, evidenţiază faptul că "democraţia este fragilă", afirmă noul preşedinte american, Joseph Biden.

"Chiar dacă votul final nu a condus la condamnare, substanţa acuzaţiei nu este contestată. Acest capitol trist al istoriei ne reaminteşte că democraţia este fragilă, că trebuie apărată permanent, că trebuie să fim vigilenţi, că violenţa şi extremismul nu îşi au locul în America. Avem fiecare dintre noi datoria şi responsabilitatea, în calitatea de americani şi, în special, în cea de lideri, de a apăra adevărul şi de a învinge minciunile", a declarat Joseph Biden, conform BBC News.

Senatul SUA l-a achitat, sâmbătă, pe fostul preşedinte Donald Trump, care era inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru instigare la insurecţie. În favoarea condamnării fostului preşedinte Donald Trump au votat 57 de senatori, iar 43 s-au pronunţat împotrivă. Cincizeci de senatori democraţi şi şapte senatori republicani au votat pentru condamnare. În contextul în care era necesară majoritatea de două-treimi, nu s-au întrunit suficiente voturi pentru condamnare. Este a doua oară când Donald Trump este achitat în cadrul unei proceduri a Congresului SUA.

Camera Reprezentanţilor îl inculpase pe Donald Trump pentru "instigare la insurecţie". Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

După verdict, Donald Trump a catalogat procedura "o nouă etapă a celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria naţiunii". "Frumoasa noastră mişcare istorică şi patriotică abia a început", a afirmat Donald Trump.

AFACERI DE LA ZERO