Business Internaţional

José Manuel Barroso, preşedintele CE: Uniunea bancară este posibilă în 2013

Sursa foto: EU

Barroso: „Implementarea unei uniuni bancare în 2013 nu va da Uniunii Europene o baghetă magică“

Autor: Ioana Nita

05.09.2012, 00:02 358

Comisia Europeană (CE) ar putea face anul viitor paşii necesari pentru a forma o uniune bancară, însă acest lucru va fi posibil după ce se înfiinţează autoritatea de supraveghere bancară din zona euro şi se stabilesc care vor fi instituţiile financiare care vor intra în sfera atribuţiilor noului organism european, a scris preşedintele CE José Manuel Barroso într-o opinie publicată de Wirtschaftsblatt, cotidian financiar din Austria.

După ce se va înfiinţa autoritatea de supraveghere bancară din zona euro, CE va face demersurile necesare pentru a forma o uniune bancară, un fond de garantare a depozitelor şi o schemă de rezoluţie bancară, a scris Barroso.

"Implementarea unei uniuni bancare în 2013 nu va da Uniuniunii Europene o baghetă magică, însă este un pas important pentru restabilirea încrederii cetăţenilor europeni, partenerilor internaţionali şi investitorilor", a menţionat oficialul.

Primul pas va fi înfiinţarea unei autorităţi de supraveghere a sistemului bancar pentru instituţiile de profil din zona euro. CE va anunţa o propunere pentru structura de supraveghere pe 12 septembrie.

Barroso vede Banca Centrală Europeană ca fiind "inima" structurii de supraveghere, însă în colaborare cu autorităţile naţionale de supraveghere.

Autoritatea de supraveghere bancară va fi responsabilă nu doar de supravegherea tuturor băncilor din zona euro, ci şi a băncilor europene care nu fac parte din uniunea monetară.

Structura de supraveghere ar putea fi înfiinţată până în ianuarie anul viitor, deoarece crearea acestei autorităţi nu necesită schimbarea tratatelor europene.

Însă reprezentanţii Germaniei nu sunt de acord cu oficialii de la Bruxelles privind planurile de a pune supravegherea băncilor în sarcina BCE, aceştia susţinând că propunerea ca autoritatea să supravegheze toate cele 6.000 de instituţii financiare din UE şi declaraţiile referitoare la înfiinţarea organismului până la sfârşitul anului sunt nerealiste, notează Thomson Reuters.


Germania "rebelă"

Ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a menţionat că instituţia ar trebui să se concentreze doar pe supravegherea băncilor de importanţă sistemică. El a spus că Germania vrea ca BCE să aibă o arie restrânsă de responsabilităţi care să îi permită să se axeze pe problema legăturii dintre bănci şi datoriile suverane, care nu a putut fi rezolvată până acum de alte autorităţi.

"Chiar reprezentanţii BCE au afirmat că instituţia nu poate supraveghea cele 6.000 de bănci din UE în viitorul apropiat. Însă este posibil ca BCE să supravegheze direct cele mai mari şi mai importante bănci din sistem într-o perioadă de timp previzibilă", a afirmat Schaeuble.

Ministrul de finanţe a adăugat că dacă BCE ar trebui să supravegheze toate băncile, instituţia ar trebui reorganizată pentru a se asigura că aceasta rămâne independentă în stabilirea politicii monetare.

Totodată, BCE ar avea astfel responsabilitate pentru sute de instituţii de credit, chiar dacă 95% din activele bancare din zona euro sunt deţinute doar de aproximativ 200 de bănci.

"Aşa cum am văzut în ultimii ani, chiar şi băncile mici ar putea crea turbulenţe pe piaţa financiară", a afirmat Olli Rehn, comisarul european pe probleme economice şi monetare. În acest sens, el a dat ca exemplu banca britanică Northern Rock, instituţia de credit irlandeză Anglo Irish şi Bankia din Spania, care au fost naţionalizate pentru a nu fi lăsate să intre în faliment.

Liderii UE au decis la sfârşitul lunii iunie să creeze o autoritate de supraveghere bancară în Europa până la finalul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO