Business Internaţional

Kremlinul bate cu pumnul în masă: Garanţiile de securitate din partea G7, anunţate de Scholz, riscă să afecteze Rusia

Kremlinul bate cu pumnul în masă: Garanţiile de...

Autor: Mihai Draghici

12.07.2023, 14:38 126

Garanţiile de securitate pentru Ucraina pe care, conform cancelarului german Olaf Scholz, urmează să le stabilească Grupul G7, riscă să genereze probleme pentru Rusia, a avertizat miercuri Kremlinul.

"Prin formularea de garanţii de securitate destinate Ucrainei, aceste ţări aduc atingere securităţii Rusiei. Aceste garanţii vor face Europa mai periculoasă ani întregi", a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Monde.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat marţi, cu ocazia summitului NATO de la Vilnius, că Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) - SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada şi Japonia - vor face o declaraţie comună privind "angajamente de securitate" pentru Ucraina. "Pentru noi, este important ca la început să existe angajamente de securitate pentru Ucraina, care să poată fi eficiente după obţinerea păcii. Ţările din Grupul G7 vor face o declaraţie comună pentru a exprima acest lucru", a afirmat Scholz.

Alianţa Nord-Atlantică a stabilit, în principiu, că Ucraina va putea deveni membră la un moment dat, precizând că aderarea se va produce după încheierea războiului cu Rusia şi atunci când toate statele aliate vor fi de acord şi când Kievul va îndeplini criteriile politice şi militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24