Business Internaţional

Kremlinul da inapoi in ofensiva asupra VimpelCom

15.12.2004, 00:00 11



Kremlinul incearca sa isi reabiliteze pozitia grav afectata prin decizia de a impune penalitati de aproape 119 mil. euro operatorului numarul doi de telefonie mobila din Rusia, VimpelCom, relateaza The Moscow Times.



Atacul autoritatilor ruse asupra VimpelCom a declansat cea mai mare retragere de pe piata de capital din Rusia din acest an, de 7,5 mld. euro, ca urmare a panicii starnite in randul investitorilor, care se temeau de un nou Iukos.



Analistii considera ca acuzatiile impotriva VimpelCom ar fi o polita pe care Leonid Reiman, ministrul telecomunicatiilor si IT, a platit-o ca urmare a atacului initiat de cel mai mare actionar al VimpelCom, Alfa Group, ce apartine miliardarului Mihail Fridman. Este vorba de o disputa asupra unei participatii in compania MegaFon, al treilea mare operator de telefonie mobila din Rusia. Alfa a declansat o campanie publica de imagine impotriva ministrului telecomunicatiilor din cauza procentului de 25,1% pe care compania Alpha il detine la MegaFon.



Intr-un raport pe care investitorii l-au numit "de reabilitare", Chris Weafer, director de strategie la Alfa Bank, subsidiara a Alfa Group, spune ca autoritatile de la Kremlin au intervenit in acest caz, facandu-l direct responsabil pe oficialul fiscului pentru instituirea amenzii si luand decizia de a reduce semnificativ valoarea penalizarii.



Surse apropiate cazului spun ca Moscova nu s-a hotarat asupra modului in care va actiona, dar ca este foarte probabil ca oficialul responsabil sa fie concediat, iar amenda sa fie mult redusa.



Acuzatia a atras proteste din partea guvernului Norvegiei, care detine 29% din actiunile VimpelCom prin compania de telecomunicatii Telenor, aflata in proprietatea statului nordic. VimpelCom opereaza sub brandul Bee Line.



Ministrul comertului din Norvegia, Boerge Brende, a declarat agentiilor de presa ca se poate ca "amenda sa nu fie nimic altceva decat o eroare neintentionata".



Brende a spus ca a luat legatura cu German Gref, ministrul dezvoltarii economice si comertului, pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la aceste penalitati, care ar ridica rata efectiva a impozitelor platite de VimpelCom pe 2001 de la 28-29% la 70%.



"Credem ca VimpelCom si Telenor vor fi tratate la fel ca si celelalte companii din Rusia. Trebuie sa plateasca taxele legale si nimic mai mult", a afirmat Brende citat de Reuters.



Taxele pe care VimpelCom trebuie sa le plateasca sunt egale cu profitul brut obtinut in acest an. Dar compania este putin probabil sa aiba aceeasi soarta ca Iukos. "Aceste masuri nu vor destabiliza compania. Dar cele 119 milioane de euro care sunt pretinse par sa fie suficiente pentru a scadea valoarea bursei din Moscova cu 15 miliarde de euro. Sper ca oficialii isi vor da seama cat de absurde sunt lucrurile", spune Mattias Westman, director executiv la Prosperity Capital Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO