Business Internaţional

La cine sunt miliardele de dolari? Biserica Catolică Cehă devine unul dintre cei mai mari investitori din ţară, ajungând chiar cel mai mare proprietar privat de pământ

La cine sunt miliardele de dolari? Biserica Catolică...

Autor: Catalina Apostoiu

11.09.2017, 00:00 2791

Dispunând de lichidităţi şi terenuri primite drept compensaţii pentru confiscarea proprietăţilor sale în timpul comunismului, biserica romano-catolică din Cehia a luat în vizor industria forestieră în încercarea de a-şi asigura viitorul financiar pe termen lung, scrie Reuters.

După îndelungate eforturi, biserica a primit terenuri în valoare de 4 miliarde de dolari în 2012, aceasta devenind cel mai mare proprietar privat de pământ al ţării. În ceea ce priveşte investiţiile, biserica se loveşte de aceleaşi probleme ca şi multe companii cehe: deficitul de forţă de muncă, salariile în creştere şi presiunea de a face profit. 

Noul holding al Bisericii Catolice include 140.000 de hectare de pădure. ”Am obţinut independenţă economică, dar şi mai multă responsabilitate”, a spus Stanislav Pribyl, secretar general al Conferinţei Episcopilor Cehi.

Pământul dobândit de Biserica Catolică este însă în mare parte contaminat de ploile acide care au căzut acolo în timpul perioadei comuniste, din cauza proximităţii de o centrală energetică. De asemenea, pădurea a suferit şi defrişări masive în anii 60. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO