Business Internaţional

La presiunea populaţiei, Islanda ar putea obliga băncile să "ierte" credite ipotecare de 1,5 mld. euro

La presiunea populaţiei, Islanda ar putea obliga băncile să "ierte" credite ipotecare de 1,5 mld. euro
08.10.2010, 13:43 77

Băncile din Islanda ar putea fi presate de autorităţi să-şi"ierte" clienţii de plata unor credite ipotecare în valoare decirca 2 miliarde de dolari, după ce protestele populaţiei desăptămâna aceasta au forţat guvernul să ia în calcul propunerileunei organizaţii civile de protecţie a datornicilor, scrieBloomberg.

Asociaţia pentru Interesele proprietarilor de Locuinţe dinIslanda, care reprezintă persoanele cu credite ipotecare, a cerutca băncile să revizuiască în scădere cu 200 de miliarde de coroane(1,3 miliarde de euro - 1,8miliarde de dolari) valoarea totală acreditelor ipotecare din active pentru a ajuta circa 39% dinclienţii aflaţi în dificultate majoră de a-şi mai plăti ratele.

"Revizuirea în scădere a creanţelor ar putea să pună problemebăncilor? Atunci aşa să fie. Băncile trebuie să admită rapid cănivelul actual al datoriilor nu este conform cu realitatea şiscăderi temporare sunt necesare", spune ministrul islandez aleconomiei, Arni Pall Arnason.

Guvernul este nerăbdător să arate alegătorilor că este hotărâtsă reducă debitele populaţiei, după ce nemulţumirile majore auculminat pe 4 octombrie într-un protest de amploare mai mare decâtcel care a dus la căderea fostei administraţii, la începutul anului2009.

Premierul Johanna Sigurdardottir a avut întâlniri cereprezentanţii celor 8.000 de protestatari, şi a promis că guvernulnu exclude nicio variantă pentru sprijinirea lor. "E clar cătrebuie să negociem cu băncile şi fondurile de pensii dacă vrem sărezolvăm ceva. Acum trebuie să ne întâlnim", a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO