Business Internaţional

La revedere salvari automate de la FMI

01.06.2000, 00:00 16



Nimeni nu trebuie sa creada ca, in conditiile unei crize financiare, o tara debitoare sau un investitor va fi salvat in mod automat, a afirmat ieri Horst Koehler, directorul general al FMI, in cadrul unei dezbateri pe tema implicarii sectorului privat in rezolvarea crizelor, relateaza AFP.

"Prima responsabilitate, prima metoda de aparare impotriva unei crize este reprezentata de politicile adecvate, puse in practica de tari, respectiv de aprecierea riscului de catre investitori", a declarat Koehler.

Implicarea sectorului privat in rezolvarea crizelor financiare reprezinta una din problemele cele mai spinoase ale reformei sistemului financiar international.

Alocarea de fonduri de catre comunitatea internationala in vederea sustinerii eforturilor de redresare ale Mexicului, Coreei si Braziliei i-au facut pe investitorii privati sa creada ca isi vor putea recupera intotdeauna investitiile dintr-o tara afectata de o criza financiara. Convinsi ca vor fi salvati de comunitatea internationala, acestia au fost incurajati sa-si asume riscuri fara limita, dupa cum a relevat criza asiatica.

Potrivit afirmatiilor lui Koehler, trebuie inlocuit termenul de "implicare a sectorului privat", adesea considerata drept o abordare punitiva sau coercitiva de catre investitorii privati, cu cel de "angajament constructiv". Este necesara cooperarea dintre tarile creditoare, solicitantii de imprumuturi si sectorul public. Mediafax


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24