Business Internaţional

La veniturile record din petrol şi gaze ale Norvegiei, devenit cel mai mare furnizor de gaze al Europei, au contribuit dividendele plătite de gigantul energetic de stat Equinor

La veniturile record din petrol şi gaze ale Norvegiei,...

Autor: Catalina Apostoiu

08.03.2023, 00:06 229

Statul norvegian a încasat venituri petro-gazeifere record anul trecut, în condiţiile în care războiul din Ucraina a contribuit la o creştere fără precedent a preţurilor gazelor în Europa, potrivit Le Figaro.

Statul a generat venituri de 1.457 miliarde de coroane (131 mili­ar­de de euro) din hidrocarburi, „de departe cel mai ridicat nivel atins vreodată“, potrivit estimărilor insti­tu­tu­lui norvegian de statistică, SSB.

Statul norvegian derivă venituri petro-gazeifere prin intermediul ta­xelor impuse companiilor petroliere, par­ticipaţiilor directe deţinute în ca­drul depozitelor petroliere şi gazei­fere şi în cadrul infrastructurilor (conduc­te etc.) şi dividendelor plătite de gi­gan­tul din sectorul energiei Equinor, în cadrul căruia acesta deţine 67%.

Potrivit norskpetroleum.no, din moment ce resursele respective apar­ţin societăţii ca întreg, statul norve­gian obţine o mare parte din crearea de valoare prin impozite şi sistemul cunoscut drept SDFI (participaţii di­recte) în cadrul industriei petroliere.

Pe 2023, plăţile totale din veni­turi fiscale şi comisioane din activităţi petroliere sunt estimate la 855 miliar­de de coroane (76,95 miliarde de euro). Cash flow-ul net din deţinerile directe în cadrul câmpurile prin sis­temul SFDI este estimat la apro­ximativ 514 miliarde de coroane (46,26 miliarde de euro).

Veniturile adiţionale generate de pe urma dividendelor Equinor sunt estimate la aproximativ 15 miliarde de coroane în 2023.

Veniturile guvernamentale din activităţile petroliere sunt transferate către Government Pension Fund Global. Transferuri pot fi făcute că­tre bugetul fiscal din cadrul fon­dului pentru finanţarea unor bunuri pu­blice importante.

Sectorul de petrol şi gaze este cel mai mare din Norvegia din punctul de vedere al valorii adăugate, venitu­ri­lor guvernamentale, investiţiilor şi valorii exporturilor.

În urma reducerii nete a livrări­lor ruseşti şi unei creşteri a expor­turilor proprii, Norvegia a devenit în 2022 cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei.

Potrivit spglobal.com, exporturi­le norvegiene au totalizat 113 miliar­de de metri cubi în 2022, în creştere cu aproape 4,5 miliarde de metri cubi în termeni anuali.

Pe 9 ianuarie, NPD (Directoratul Norvegian al Petrolului) a anunţat că producţia de gaze pe 2022 a totalizat 122 miliarde de metri cubi.

NPD se aşteaptă că producţia să rămână constantă în 2023 şi să atingă un vârf de 122,5 miliarde de metri cubi în 2025.

Operatorii norvegieni şi-au intensificat activitatea anul trecut, cu un număr record de 24 de proiecte upstream aprobate doar în 2022, scrie energyintel.com.

Potrivit estimărilor Rystad, Norvegia va furniza aproape 30% din volumul total de gaze al Europei până în 2028, în creştere de la aproximativ 24% în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO