Business Internaţional

Lafarge şi Holcim vând active în SUA şi Canada pentru finalizarea fuziunii

Lafarge şi Holcim vând active în SUA şi Canada pentru...

Autor: Anca Dumitrescu

05.05.2015, 11:43 40

Grupul format prin fuziunea convenită anul trecut va crea cel mai mare producător de ciment la nivel mondial.

Autorităţile de reglementare europene au aprobat deja fuziunea în decembrie anul trecut, iar în această lună şi-au dat acordul final pentru o serie de vânzări de active din Europa, inclusiv din România, către compania irlandeză CRH, care va deveni la rândul ei al treilea mare producător mondial de ciment, după LafargeHolcim şi Saint-Gobain (Franţa).

Lafarge şi Holcim au obţinut luni acordul autorităţilor de reglementare din SUA cşi Canada.

Comisia Federală pentru Comerţ din Statele Unite a anunţat că vânzările anunţate de cele două companii vor asigura concurenţa pe piaţa americană a cimentului.

În schimbul aprobării, Lafarge trebuie să vândă către compania Continental Cement fabrica de ciment din Davenport şi o carieră din Buffalo, Iowa.

De asemenea, Lafarge vinde terminale şi alte active de distribuţie din Minnesota, Wiscounsin, Tennessee şi Louisiana.

Holcim va vinde către compania Eagle Materials fabrica de ciment din Chicago şi către Essroc Cement fabrica din Camden (New Jersey) şi un terminal de lângă Boston.

Grupul elveţian mai vinde companiei Buzzi Unicem USA terminalele de ciment din Grandville şi Elmira (Michigan) şi Rock Island (Illinois), precum şi alte două fabrici de ciment şi mai multe terminale, către unul sau mai mulţi cumpărători care trebuie aprobaţi de autorităţile americane de reglementare.

Holcim şi compania franceză Lafarge au convenit în luna aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

Decizia Holcim şi Lafarge a fost ca în ţări precum România, Germania şi Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.

În România vor fi păstrate activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

La începutul lunii februarie, producătorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele două companii pentru a cumpăra cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de acestea, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.

Lafarge va renunţa astfel la activele deţinute în România, într-o tranzacţie care urmează să se încheie în prima jumătate a acestui an.Cele două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu ale companiei din Franţa vor fi preluate de CRH.

Holcim România avea la sfârşitul anului trecut 792 de angajaţi, capacitatea totală de producţie a companiei fiind de 6,1 milioane de tone de ciment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO