Business Internaţional

Lege impotriva discriminarii sexuale cu bataie inspre asigurari si publicitate

25.06.2003, 00:00 30

Comisia Europeana este pe punctul de a finaliza un proiect de lege ce interzice cazurile de discriminare sexuala in domeniile media, publicitatii si asigurarilor.
Proiectul de lege reprezinta unul dintre cele mai ambitioase proiecte din cadrul legislatiei sociale. Astfel, intentia este de a interzice programele de televiziune ce prezinta femeia sub forma de stereotipuri, cat si spoturile publicitare ce "nu respecta demnitatea umana". De asemenea, daca se va transforma in lege, acest proiect va obliga companiile de asigurari sa nu mai recurga la acest tip de discriminare pentru a calcula primele de asigurare sau ratele de pensie.
Legea se va aplica tuturor cazurilor de discriminare sexuala aparute in afara locului de munca, pentru care exista deja legi stricte.
Proiectul, elaborat de Anna Diamantopoulos, comisarul UE pe probleme sociale, a fost deja modificat, urmand sa fie in continuare diluat.
Industria europeana a asigurarilor protesteaza deja impotriva acestui proiect, iar echipa comisiei studiaza implicatiile acestuia. Comisia a incheiat de curand discutiile interne privitoare la acest subiect. Comisarii pe probleme legate de pietele interne, comert si concurenta si-au exprimat deja unele temeri.
Proiectul de lege spune ca, fara a ingradi libertatea de expresie, cazurile de discriminare sexuala si de lezare a demnitatii umane aparute in media si industria de publicitate ar trebui combatute.
Intr-o nota explicativa se spune: "Scopul acestei propuneri este acela de a evita prezentarea in cadrul tuturor segmentelor mass media  a femeilor si barbatilor sub forma de stereotipuri, cat si cea a unor imagini inacceptabile, ce ar putea afecta demnitatea umana in cadrul industriei de publicitate".
Legea va fi deschisa interpretarilor in instante, dar ar putea fi aplicata multor programe de televiziune si spoturi publicitare in cadrul carora femeile sunt prezentate drept obiecte sexuale.
Proiectul de lege respectiv va avea probabil cel mai serios efect asupra industriei de asigurari in cadrul caruia calcularea riscurilor se bazeaza pe aceasta diferenta. Conform proiectului, femeile ar putea plati mai mult pe asigurarile auto, dar mai putin pentru cele de sanatate. Rata pensiilor, ce este mai ridicata in prezent in cazul barbatilor din cauza mediei mai reduse de viata a acestora, va fi adusa la acelasi nivel.
Diamantopoulos si-a dorit ca aceasta lege sa se adreseze si unor probleme cum ar fi cea a interzicerii prezentei femeilor din cadrul unor cluburi ale barbatilor.
In cazul in care Comisia Europeana va aproba proiectul de lege, acesta va fi supus dezbaterii si aprobarii finale a parlamentului european si a tarilor membre ale Uniunii Europene. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels