Business Internaţional

Lista ţărilor care vor modifca Constituţia pentru implementarea planului de siguranţă fiscală. Cum se vor adopta prevederile de guvernanţă fiscală

Autor: Gândul

15.12.2011, 16:48 310

România îşi va modifica cea mai importantă lege a statului, Constituţia, pentru a implementa planul de siguranţă fiscală adoptat de UE la sfârşitul săptămânii trecute. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Traian Băsescu vineri. Preşedintele a subliniat că este nevoie de introducerea noilor criterii fiscale în Constituţie şi nu într-o lege organică pentru că aceasta ar putea fi modificată ulterior printr-o altă lege.

El a precizat că acordurile interguvernamentale pot fi modificate cu majoritatea simplă în Parlament, însă liderii UE au vrut să se asigure că acesta nu poate fi modificat decât cu două treimi din voturi. Băsescu a explicat că de aceea au făcut solicitarea ca prevederile pactului să fie incluse în Constituţii sau legi echivalente.

Cele 17 state membre ale zonei euro şi alte nouă state din afara blocului monetar european au decis ca măsurile bugetare, care presupun respectarea unui deficit structural anual de cel mult 0,5% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60% din PIB, să fie adoptate printr-un acord interguvernamental.

Soluţia acordului interguvernamental a apărut după ce premierul Marii Britanii, David Cameron, s-a folosit de dreptul de veto pentru a împiedica modificarea tratatelor europene, care pot fi schimbare doar cu acordul tuturor statelor membre. "Ce a ieşit nu este în interesul Marii Britanii, prin urmare, nu am acceptat. (...) Nu puteam să prezint acest nou tratat Parlamentului nostru", a adăugat el susţinând că "interesele britanice în UE", cum ar fi libertatea schimburilor şi deschiderea pieţelor ar trebui protejate, a argumentat Cameron.

Prin urmare, cele doi căi recomandate pentru introducerea în legislaţia naţională a pactului fiscal sunt fie modificarea Constituţiei, fie un act normativ de acelaşi rang, mai exact, o lege organică.

gândul vă prezintă o analiză privind deciziile care ar putea fi luate în scurt timp de majoritatea statelor care au decis să adere la pactul de guvernanţă fiscală, respectiv ce soluţii ar putea alege o parte din cele 26 de state care vor să implementeze noul pact fiscal.

Ciţi mai multe detalii pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO