Business Internaţional

LNM ia combinatul Polskie Huty Stali pentru un miliard de dolari

02.09.2003, 00:00 12



Grupul siderurgic LNM a ajuns la un acord privind preluarea Polskie Huty Stali (PHS), cel mai mare combinat polonez, valoare tranzactiei fiind estimata la peste un miliard de dolari, au declarat, la sfarsitul acestei saptamani, surse din Trezoreria poloneza, citate de Reuters.



Pentru a finaliza achizitia, grupul controlat de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal trebuie sa negocieze cu sindicatele un pachet social pentru cei aproape 16.000 de angajati ai PHS si sa primeasca aprobarea autoritatilor de reglementare a regimului concurentei.



In luna iulie, grupul LNM a fost selectat pentru a incepe negocierile in vederea privatizarii PHS. Vineri a fost ultima zi in care LNM si guvernul polonez puteau finaliza termenii tranzactiei care va conduce la formarea celui mai puternic producator de otel din centrul Europei.



LNM, al doilea producator de otel din lume dupa Arcelor (Luxemburg), controleaza combinatele Ispat Sidex din Romania si Nova Hut din Cehia, iar preluarea producatorului polonez ii va dubla capacitatea din regiune la 14-15 milioane de tone de otel.



PHS raporteaza anual vanzari de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, la o productie de circa sase milioane de tone. Compania a fost formata prin fuziunea unui numar de patru combinate si asigura aproape 70% din productia nationala de otel.



Momentul semnarii contractului a fost amanat cu o saptamana, intrucat partile implicate au discutat despre datoriile de 1,6 miliarde de zloti (400 milioane de dolari) pe care PHS le-a acumulat fata de furnizorii nationali de energie si operatorii feroviari.



La negocierile pentru combinatul polonez, LNM a avut castig de cauza in fata rivalului US Steel, cel mai mare grup siderurgic din SUA.



Decizia autoritatilor de la Varsovia reprezinta o lovitura pentru compania americana, care detine un combinat profitabil in Slovacia si incearca sa isi consolideze pozitia in regiune.



Cei doi producatori sunt implicati intr-o lupta intensa pentru suprematia in statele din centrul Europei, datorita potentialului lor solid de crestere si a iminentei aderari la Uniunea Europeana.



Trezoreria poloneza nu a prezentat detalii referitoare la acordul anuntat.



Potrivit unui program de restructurare aprobat de UE, subventiile de stat alocate PHS vor totaliza trei miliarde de zloti (765 milioane de dolari), pana in 2006, in schimbul diminuarii capacitatii de productie cu 789.000 tone.



Compania va primi alte 2,4 miliarde de zloti din fonduri private, pentru derularea unui program de modernizare, in urmatorii ani. In acest fel, grupul isi va imbunatati linia de produse si va putea concura eficient rivali din vestul Europei.



O serie de analisti considera ca preluarea PHS prezinta mai multe avantaje. Pe langa accesul companiilor la o piata interna cu un potential ridicat, costul fortei de munca este mai mic, iar sursele de materie prima sunt mai apropiate de centrele de productie, comparativ cu statele din Europa de Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels