Business Internaţional

Locuinţa fostului preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy, percheziţionată de poliţie pentru donaţii ilegale

Locuinţa fostului preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy, percheziţionată de poliţie pentru donaţii ilegale

Nicolas Sarkozy şi soţia sa Carla Bruni. Foto AFP

Autor: Ioana Nita

05.07.2012, 00:02 229

Poliţia franceză a percheziţionat locu­in­ţa şi birourile fostului preşedinte francez Ni­colas Sarcozy, operaţiunea făcând parte din investigaţia privind finanţarea ilegală a cam­paniei sale electorale din 2007 de către Li­liane Bettencourt, moştenitoarea impe­riu­lui L'Oreal şi cea mai bogată femeie din Franţa, scrie The Guardian.

Poliţia a percheziţionat, printre altele, vi­la din Paris închiriată de Carla Bruni, so­ţia fostului preşedinte, unde locuiesc cei doi, biroul firmei de avocatură la care Sar­kozy este partener. Soţii Sarkozy nu se aflau la domiciliu în momentul per­che­zi­ţi­ilor, cei doi fiind plecaţi în vacanţă în Canada.

Ca preşedinte, Nicolas Sarkozy a avut imu­nitate care îl proteja de investigaţiile justi­ţiei, însă aceasta nu mai este valabilă înce­pând cu 16 iunie, la o lună după ce fostul preşedinte şi-a încheiat mandatul.

În prezent, judecătorul Jean-Michel Gen­til din Bordeaux investighează dacă parti­dul de dreapta al lui Sarkozy Uniu­nea pentru Mişcarea Populară (UMP) a beneficiat în timpul campaniei electorale din 2007 de bani din partea lui Betten­court, în prezent instabilă mintal. Magis­tra­tul în­cearcă să stabilească dacă Sarkozy a pri­mit în campania sa fonduri ilegale de 800.000 euro şi dacă două transferuri din con­turile bancare din Elveţia ale lui Bet­tencourt, fiecare în valoare de 400.000 eu­ro, au ajuns la trezorierul campaniei elec­­torale Eric Woerth sau direct la Sarkozy.

"Aceste percheziţii se dovedesc a fi za­dar­nice dat fiind faptul că toate documen­te­le necesare au fost trimise judecătorului acum două săptămâni. Pe data de 15 iunie am adresat o scrisoare magistratului care se ocupă de caz, la care am ataşat extrase din agenda lui Nicolas Sarkozy de pe tot anul 2007, demon­strân­du-se astfel impo­si­bi­litatea unor întâlniri secrete cu Liliane Bettencourt", a declarat Thierry Herzog, avocatul fostului pre­şedinte, citat de CNN.

Sarkozy a negat acuzaţiile, afirmând pen­tru televiziunea Canal Plus că "nu exis­tă un cent a cărui origine nu poate fi justi­ficată", scrie Bloomberg.

Însă mulţi analişti consideră că Sar­kozy ar putea deveni cel de-al doilea fost lider francez din istorie care este implicat într-un caz penal, primul fiind prede­ce­so­rul său la preşedinţie Jacques Chirac, acu­zat şi condamnat pentru acte de corupţie, no­tează Time.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO