Business Internaţional

Lovitură de graţie: Miliardarul ceh Daniel Kretinsky, patronul Europa FM, vrea să cumpere toată reţeaua de magazine Metro, într-o tranzacţie de aproape 6 miliarde euro. Reacţia nemţilor

Lovitură de graţie: Miliardarul ceh Daniel Kretinsky,...

Autor: Alex Ciutacu

30.06.2019, 14:39 34965

Un vehicul de investiţii controlat de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, proprietarul Europa FM, s-a oferit să cumpere retailerul german Metro Group într-o tranzacţie de 5,8 miliarde euro, potrivit Financial Times.

În cadrul tranzacţiei, EP Global Commerce, vehiculul controlat de Kretinsky şi de omul slovac de afaceri Patrik Tkac, ar plăti 16 euro per acţiune.

Managementul Metro a transmis că oferta „subevaluează substanţial” retailerul german. Consiliul de supraveghere al companiei va face o declaraţie oficială completă odată ce documentul cu oferta nesolicitată este valabil.

Cu toate acestea, Haniel Finance Deutschland, un vehicul care deţine 15% din Metro, este deja de acord cu oferta.

Dacă părţile s-ar înţelege, ar reprezenta încă un pas al miliardarului ceh înspre Vestul Europei, după ce Kretinsky, preşedintele clubului de fotbal Sparta Praga, a cumpărat anul trecut o participaţie în cotidianul francez Le Monde prin vehiculul Czech Media Invest.

Kretinsky este cunoscut în special pentru tranzacţiile cu active din energie în Germania, Italia şi Marea Britanie, prin intermediul EPH, un grup fondat de el în 2009.

Oferta vine după ce EP Global Commerce şi-a construit treptat o participaţie în Metro începând cu august 2018, de 10,9% în prezent. Într-o declaraţie, EP Global Commerce a anunţat că şi-a securizat peste 31% din acţiunile Metro prin opţiuni şi angajamente irevocabile.

„Metro trebuie să îşi redobândească capacitatea de a se adapta la mediul schimbător din piaţă. Pentru asta este nevoie de o serie de iniţiative în organizaţie, business şi procese”, a transmis EP Global Commerce.

Acţiunile grupului german Metro au crescut cu 45% în ultimul an şi au închis şedinţa de vineri la 15,55 euro per acţiune, ceea ce înseamnă că oferta nu este una de nerefuzat.

Metro a generat venituri globale de 36,5 miliarde euro în anul fiscal 2018, o scădere cu 1,6% faţă de anul anterior, în timp ce profitul înainte de taxe a scăzut cu 10,9% la 568 milioane euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO