Business Internaţional

Lumea va fi prinsă şi mai strâns în menghina scumpirilor după decizia Indoneziei de interzicere totală a exporturilor de ulei de palmier

Lumea va fi prinsă şi mai strâns în menghina...

Autor: Catalina Apostoiu

29.04.2022, 00:05 10279

Indonezia a impus o interdicţie totală asupra exporturilor de ulei de palmier într-unul dintre cele mai dramatice cazuri de protecţionism alimentar de la izbucnirea războiului din Ucraina, relatează Bloomberg.

Importanţa uleiului tropical este greu de supraestimat, acesta regăsindu-se peste tot în produsele zilnice: în alimente, săpun, ruj şi chiar şi în cerneala pentru tipărit, decizia Indoneziei fiind din această cauză una extrem de importantă pentru întreaga lume.

Pasul făcut de această ţară amplifică impactul războiului din Ucraina, care a provocat haos pe piaţa mondială a uleiului.

Cu costurile alimentelor urcând la maxime istorice, guvernele iau măsuri pentru a-şi asigura propriile stocuri. ONU a îndemnat liderii să menţină comerţul deschis, avertizând că protecţionismul va împinge preţurile în sus şi va duce la rafturi goale în ţări dependente de importuri.

Interdicţia Indoneziei este „inflaţionistă pentru toată lumea“, potrivit lui Atul Chaturvedi, preşedinte al Solvent Extractor’s Association din India. India este cel mai mare importator de ulei de palmier. „Dacă lanţul de aprovizionare este perturbat, companiile vor încerca să-şi raţionalizeze livrările pentru că nu ştiu ce se va întâmpla mâine“.

Decizia Indoneziei reprezintă „unul dintre cele mai mari acte de naţionalism agricol de până acum în această perioadă de creştere dramatică a preţurilor alimentelor“, remarcă Tobin Gorey, strateg la Commonwealth Bank of Australia.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a declarat că interdicţia va fi ridicat odată ce cererea locală de alimente de bază va fi acoperită, adăugând că este „o ironie“ că ţara are dificultăţi în aprovizionarea cu ulei de gătit.

Decizia de interzicere a exporturilor a venit după ce politicile anterioare nu au avut niciun effect în diminuarea penuriei, a susţinut acesta.

Nu este sigur dacă pasul va avea efectul dorit. Guvernul a recunoscut că decizia ar putea duce la scăderea producţiei de ulei de palmier a ţării şi rezulta în recolte nevândute pentru fermieri.

Există de asemenea temeri că atunci când producătorii indonezieni nu vor mai avea capacitate pentru stocarea uleiului, aceştia nu vor mai putea exporta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO