Business Internaţional

Luxul fondatorului Ikea, ascuns de mitul zgarceniei

26.08.2004, 00:00 60



Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, a aflat ca faimoasa sa imagine de om cumpatat a avut de suferit putin in tara sa de origine, Suedia.



Kamprad, care ocupa locul 13 intr-un top al celor mai bogate persoane din lume, cu o avere de 18,5 miliarde de dolari (15 mld. euro), potrivit revistei Forbes, cumpara fructele si legumele de la magazine in cursul dupa-amiezii, cand preturile incep sa scada, si calatoreste la clasa inferioara pentru a economisi bani.



In timpul vizitarii unor magazine in Stockholm, intr-o zi friguroasa de martie, anul acesta, carismaticul personaj in varsta de 77 de ani a luat metroul, apoi un autobuz in locul unui taxi, fericit ca poate face uz de reducerea de pret pentru pensionari.



Etichetarea sa drept o persoana zgarcita i s-a parut a fi un compliment, Komprad subliniind faptul ca exemplul sau de a controla sever orice cheltuiala se poate extinde la toate nivelele companiei. Stilul sau spartan de viata este un exemplu care a ghidat intregul personal al firmelor Ikea din 43 de tari.



De curand insa, credibilitatea de care se bucura imaginea lui Kamprad a fost sifonata atunci cand cel mai important ziar suedez, Dagens Nyheter, a adus in atentia publicului casele sale "luxoase" tinute in secret pana acum.



In afara de resedinta sa oficiala din Elvetia, acesta mai are o podgorie in sudul Frantei si o mosie in padurile stancoase din sudul Suediei, ajungand la o valoare estimativa de 750.000 de euro. Cele trei proprietati au fost evaluate de catre cotidianul suedez la 6,5 mil. euro, dar specialistii le estimeaza chiar la mai mult de atat.



Un detaliu interesant al raportului este ca proprietatea lui Kamprad din Suedia mai include si trei casute de lemn adiacente, in care cei trei fii ai sai isi pot petrece vacantele. Astfel, nevoit sa gaseasca o solutie in vederea evitarii conflictelor vizavi de succesiune, Ingvar Kamprad a gasit solutia ideala pentru mostenitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO