Business Internaţional

Luxul nu se plateste foarte scump in Berlin

19.12.2005, 17:28 23

Cele 41 de hoteluri de patru si cinci stele din Berlin au, in total, in jur de 12.500 de camere. Pana anul viitor, pe lista hotelurilor de lux din capitala Germaniei se vor adauga alte trei astfel de hoteluri, respectiv 677 de camere, informeaza The Moscow Times.

Specialistii sunt de parere ca aparitia noilor hoteluri va spori si mai mult presiunea asupra operatorilor hotelieri in privinta scaderii preturilor, care sunt deja de doua ori mai mici fata de cele din Londra.

Pretul mediu al unei camere intr-un hotel de lux din Berlin a scazut cu 5,1% in ultimul an, pana la 126 de euro (149 de dolari). Inchirierea unei astfel de camere in capitala britanica, care detine in jur de 190 de hoteluri de patru si cinci stele, costa, in medie, 259 de euro (308,9 de dolari). Preturile din sectorul hotelier din Berlin sunt, de altfel, cu 40% mai mici decat cele din Paris, unde exista in jur de 150 de hoteluri de lux.

Olaf Walters, avocat specializat pe domeniul media, spune ca nu mai tine deja evidenta hotelurilor de lux unde s-a cazat, in Berlin. "Berlinul are foarte multe hoteluri de lux. Vizitatorii au numeroase optiuni in aceasta privinta. Si sunt si foarte ieftine", a precizat Walters, care viziteaza in fiecare an capitala Germaniei, cu ocazia Festivalului de Film din Berlin.

Inabilitatea hotelierilor din Berlin de a majora preturile reprezinta si unul din motivele pentru care orasul nu a reusit sa obtina o pozitie importanta in topul celor mai mari capitale europene. Caderea Zidului Berlinului, din 1989, a adus o serie de investitii importante. Analistii se asteptau ca Berlinul sa devina centru european. Insa, expansiunea sa continua sa intarzie.

Berlinul va gazdui si mai multe hoteluri de cinci stele, incepand cu 2006. Rocco Forte Hotels va investi 71 de milioane de euro in Grand Hotel de Rome, ce va avea 146 de camere.

De asemenea, Sol Melia intentioneaza sa deschida un astfel de hotel de lux, cu 364 de camere, in luna septembrie a anului viitor. La inceputul lui 2006, va fi deschis si hotelul Park Plaza.

In ceea ce priveste hotelurile mai mici din Berlin, acestea sunt destinate, in primul rand turistilor. Numarul turistilor care stau doar o noapte in Berlin a crescut cu 16%, anul trecut, pana la 13,3 milioane. Insa, boom-ul inregistrat de domeniul turismului nu s-a reflectat si asupra preturilor camerelor la hotelurile de lux deoarece nu a adus destul de multi turisti "cu dare de mana".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO