Business Internaţional

Magazine închise duminica: Polonia îi trage pe retaileri de urechi, Ungaria se gândeşte să reintroducă interdicţia pentru a economisi energie

Magazine închise duminica: Polonia îi trage pe...

Autor: Catalina Apostoiu

28.08.2022, 20:32 461

Guvernul Poloniei se va întâlni cu reprezentanţii industriei de retail pentru a le reaminti de obligativi­tatea respectării interdicţiei de des­chidere a magazinelor în zilele de duminică în contextul eforturilor unor magazine de a găsi portiţe care să le permită să evite restricţiile, potrivit Notes from Poland.

„Duminica ar trebui petrecută cu familia. Este o zi pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru cum­părături în magazine“, a declarat Marlena Malag, ministrul polonez pentru familie şi politică socială. „Despre asta am vrea să discutăm cu retailerii“.

Interdicţia a fost introdusă în Polonia în 2018 de către guvernul condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), punând în practică o iniţiativă lansată de Sindicatul Soli­daritatea şi biserica catolică.

Totuşi, restricţiile conţin o serie de excepţii pe care unele lanţuri de retail încearcă să le exploateze. La începutul anului, guvernul a închis o astfel de portiţă ce permitea magazi­nelor să rămâne deschise dacă ofe­reau servicii poştale.

În Ungaria, Zoltan Karsai, preşe­dinte al Sindicatelor Angajaţilor Comerciali, a declarat că problema închiderii magazinelor duminica, o măsură deja introdusă în 2015-2016, merită renegociată în contextul actual al crizei energetice, relatează Daily News Hungary.

Potrivit acestuia, scumpirea acce­lerată a preţurilor electricităţii şi ga­ze­lor ar justifica în acest moment o astfel de măsură. Totuşi, deocam­dată, ţinta companiilor comerciale este de a se închide la amiază în a şaptea zi a săptămânii.

Sindicatul nu vrea ca problema închiderii parţiale a magazinelor în zile­le de duminică să devină una po­litică. Acesta a lansat un chestionar care a fost deja completat de mii de oameni. Angajaţii din domeniul comercial sunt întrebaţi dacă vor să se odihnească duminica.

În cazul în care o astfel de măsu­ră va câştiga susţinere semnificativă, aceasta ar putea intra în scurt timp în atenţia autorităţilor. În acest scena­riu, spune Karsai, noul sistem ar putea fi introdus încă din 1 ianuarie anul viitor.

Măsura de închidere a magazi­nelor duminica a fost iniţiată pentru prima dată în Ungaria în 2014. Astfel, centrele comerciale şi maga­zinele cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi nu aveau voie să des­chidă în zilele de duminică.

Măsura a fost în vigoare timp de un an, între 15 martie 2015 şi 23 aprilie 2016. Ultima întâlnire dintre reprezentanţii guvernului şi cei ai sindicatelor pe această problemă a avut loc în octombrie 2018, însă negocierile nu au avut niciun rezultat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO