Business Internaţional

Magnatii gemeni preiau imperiul Telegraph

20.01.2004, 00:00 14

Conrad Black, fondatorul imperiului Hollinger, si-a vandut pachetul majoritar detinut in acest grup pentru 466,5 milioane dolari fratilor miliardari David si Frederick Barclay, care acum sunt aproape de a obtine controlul unor ziare cunoscute in intreaga lume: Daily Telegraph, din Marea Britanie, si Chicago Sun-Times.
Astfel, Black se retrage dupa 18 ani din imperiul care i-a adus titlul de lord al Marii Britanii, pentru a se concentra asupra problemelor legale si de imagine. Black a semnat acordul cu fratii Barclay, care mai detin si hotelul Ritz din Londra, la cateva ore dupa ce a a fost indepartat din functia de presedinte al grupului Hollinger, din cauza unor acuzatii legate de nereguli financiare.



O lovitura de maestru
Dupa discutii secrete de cateva saptamani, Ravelston, compania privata a lordului Conrad Black, care detine 78% din Hollinger Inc, va primi circa 230 de milioane dolari. Tinta vanzarii o reprezinta cele 30 de procente si 73% din drepturile de vot detinute de Hollinger Inc la Hollinger International.
Tranzactia sta insa sub semnul incertitudinii, deoarece in scurt timp banca de investitii Lazard urmeaza sa semneze clauzele de confidentialitate cu potentiali cumparatori interesati de activele Hollinger International. Banca deruleaza in paralel o evaluare independenta a activelor Hollinger. Specialistii apreciaza ca banca Lazard va recomanda vanzarea pe componente, indiferent de oferta fratilor Barclay.
Printre cei interesati de active ale trustului Hollinger se numara Daily Mail&General Trust, Express Newspapers si fndurile private Candover, CinVen si Apax, atrase in special de The Daily Telegraph. Grupul Telegraph este mai putin profitabil decat titlurile detinute la Chicago, dar ziarul este cel mai bine vandut in Marea Britanie si are cea mai mare influenta dintre activele grupului. Express Newspapers detine impreuna cu Telegraph Group editura Westferry in estul Londrei. Contractul dintre Black si fratii Barclay nu spulbera cu totul sansele de preluare a grupului Telegraph de catre alti ofertanti, insa le ofera celor doi miliardari o pozitie privilegiata.
Analistii media considera manevra fratilor Barclay drept una incredibil de agila. Tratand direct cu Black, si nu cu banca, cei doi "obtin controlul total, si asta foarte rapid", apreciaza analistul Roy Greenslade, citat de BBC. Controlul asupra Daily Telegraph, cel mai ravnit activ al grupului, le-ar aduce avantaje si influenta pe plan politic.



Bete-n roate
Obstacolele pot apare insa din mai multe directii. In primul rand, Black semnase anterior un document care prevede ca nu va finaliza nici o tranzactie care ar putea periclita evaluarea companiei, care ar duce la vanzarea sau divizarea grupului. Astfel apare un conflict potential intre procesul de vanzare al activelor companiei de catre banca de investitii si vanzarea drepturilor de vot de catre compania personala a lui Black.
Apoi, SEC incearca sa blocheze orice vanzare pe care Black ar putea-o realiza pana la finalizarea anchetei, si in cele din urma consiliul de administratie al Hollinger International a declarat ca intentioneaza sa revizuie mai atent oferta fratilor Barclay, de 326,54 milioane dolari, la care se adauga 140 milioane dolari in datorii.
Totusi, acordul incheiat intre Black si fratii Barclay rezolva o problema urgenta de disponibilitati cash la Hollinger Inc. Nu se stie inca daca SEC intentioneaza sa blocheze tranzactia care transfera controlul Hollinger catre fratii Barclay, ceea ce ar fi posibil in cazul in care organismul american considera ca vanzarea afecteaza interesele Hollinger.



Isteria proceselor
Intr-o scrisoare adresata consiliului de administratie al grupului Hollinger International, Black precizeaza ca nu accepta validitatea indepartarii sale din functie de catre un comitet executiv constituit prin ordin judecatoresc. La sfarsitul saptamanii trecute, autoritatea de reglementare a pietelor financiare americane (SEC) a obtinut fara precedent un ordin semnat de o instanta federala americana, care prevede masuri de "conservare" a activelor corporatiei. SEC a mai inaintat o plangere civila impotriva Hollinger International, pentru "declaratii financiare incomplete si omisiuni legate de transferul unor active corporatiste", in perioada 1999-2001.
Autoritatea americana a lansat in luna noiembrie o ancheta asupra grupului, dupa ce un control intern a dezvaluit ca Black si alti directori au primit bonusuri de 32 milioane dolari, fara ca acestea sa fie aprobate de consiliul de administratie. Black sustine insa ca bonusurile controversate au fost aprobate de comitetul de audit al companiei.
La randul sau, Hollinger International a cerut despagubiri de peste 200 milioane dolari, intr-un proces separat intentat lordului Black, fostului director operativ David Radler si companiei Hollinger Inc. Procesul se bazeaza pe e-mailuri care demonstreaza "sfidare" la adresa investitorilor.
CASETA: Miliardarii David si Frederick Barclay se situeaza pe locul 34 in lista Sunday Times Rich List, cu o avere personala neta estimata la 650 milioane lire sterline, obtinuta in urma unor afaceri inspirate din shipping si proprietati imobiliare. Cei doi gemeni detin un imperiu comercial care genereaza anual venituri de 7 miliarde de dolari. Printre cele mai valoroase active se numara hotelul Ritz din Londra, reteaua de vanzari prin catalog Littlewoods si cateva ziare din Scotia. Fratii Barclay au fost innobilati de regina Elisabeta a II-a in anul 2000, pentru activitatea lor caritabila.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO