Informaţiile publicate de presa engleză, conform cărora Franţa ar fi interzis trimiterea de mailuri de serviciu după ora 18:00, cu scopul de a-şi proteja angajaţii “leneşi” au fost infirmate de către oficialii francezi, scrie The Local.
“Francezii câştigă dreptul să îşi întrerupă activităţile de serviciu când ajung acasă”, “Când ceasul bate ora 18:00, francezii termină programul de lucru pe bune” sau “Vă rugăm, nu trimiteţi emailuri după ora 18:00. Suntem în Franţa”. Acestea au fost doar câteva din titlurile care au ţinut prima pagină a publicaţiilor din Marea Britanie, joi 10 aprilie.
Ziariştii au pretins că cea mai recentă reformă a preşedintelui Francois Hollande pentru a-şi proteja angajaţii leneşi, grevişti şi aroganţi, aşa cum sunt numiţi în presa engleză, a fost să interzică trimiterea de mailuri de serviciu după ora 18:00.
Publicaţia franceză 20Minutes susţine că englezii nu ratează nicio oportunitate să ridiculizeze muncitorii Hexagonului, chiar dacă acest lucru implică o serie de minciuni făcute publice. “Potrivit englezilor, în Franţa nu avem dreptul să muncim după ora 18:00”. “Ceea ce este şi mai amuzant (pentru presa engleză) este capacitatea birocraţilor francezi să inventeze reguli absurde, pentru a munci cât mai puţin”, potrivit 20Minutes.
Publicaţia franceză a condamnat blogul Guardian pentru că a transformat Franţa în obiectul de batjocură al ziariştilor englezi. The Guardian a citat un articol din Les Echos în legătură cu semnarea unei întelegeri între Federaţia Angajatorilor şi sindicatul muncitoresc, cu scopul de a proteja sănătatea şi bună starea unor anumite grupuri de angajaţi. O clauză a înţelegerii se referea la “obligaţia de deconectare”.
“În caz că nu eraţi suficient de geloşi pe francezi, cu stilul lor impecabil, accentul adorabil şi obsesia pentru controlul caloriilor, tocmai au declarat ilegal să munceşti după ora 18:00. Sau ceva de genul”, a scris The Guardian. Articolul a făcut înconjurul lumii.
Siteul Slate.fr a anunţat că au fost câteva afirmaţii incorecte în presa engleză, în legătura cu înţelegerea de “deconectare”, situaţie care a produs o imagine negativă.
“Franţa nu a interzis angajaţilor să trimită emailuri dupa ora 18:00”. Acesta a fost titlul de pe siteul Slate.fr. În plus, articolul a subliniat faptul că înţelegerea viza doar 200.000 de mii de muncitori şi nu toată populaţia cu un loc de muncă din Franţa, aşa cum a fost prezentat în titlurile unui număr mare de publicaţii.
Angajaţii în cauză lucrează pe poziţii de management şi nu se încadrează în programul de 35 de ore pe săptămână, nici în cel de la 9 la 5, nici în cel de la 10 la 6. De fapt, managerii lucrează la orice oră din zi şi din noapte, prin urmare au nevoie de protecţie.
Slate.fr a mai anunţat că înţelegerea nu menţionează nimic despre întreruperea oricărei activităţi menite să rezolve probleme de serviciu după ora 18:00. Singura indicaţie este că un angajat ar trebui să ia o pauză de cel puţin 11 ore de la folosirea mailului.
“Nu vom interzice anagajaţilor să ia acasă un USB pentru a-şi continua treaba”, a spus un reprezentat al sindicatului.
“Singurul lucru specificat de înţelegere este că un angajat care nu foloseşte emailul în timpul liber nu ar trebui criticat”, a declarat liderul sindicatului, Michel de la Force.