Business Internaţional

Majorarea dobânzilor şi înăspirea regulilor contabile pun o barieră de netrecut în fuziunile din domeniul bancar. „Regulile contabile şi impactul lor asupra capitalului reprezintă un obstacol important pentru M&A în acest moment”

Majorarea dobânzilor şi înăspirea regulilor contabile...

Autor: Valeriu Dănilă

30.05.2023, 14:26 105

Creşterea ratelor dobânzilor a încetinit piaţa de M&A în sectorul bancar cu cel puţin doi ani, pe măsură ce noile reguli contabile înseamnă că mult aşteptatele consolidări din industria financiară au de trecut obstacole şi mai mari acum, titrează Financial Times.

Jucătorii din piaţă au sperat că dobânzile mai mari o să aducă mai multe lichidităţi pentru bănci, care au beneficiat de marje mai bune şi de o creştere a cotaţiei pe burse.

Mulţi au sperat, de asemenea, că salvarea Credit Suisse cu ajutorul UBS ar putea declanşa alte acorduri similare.

Cu toate acestea, băncile de pe întreg continentul au stocuri vaste de împrumuturi corporative şi de consum, precum şi datorii guvernamentale, care au fost obţinute într-un mediu cu rate mult mai mici. Ca parte a oricărei achiziţii, aceste active ar trebui să fie evaluate la preţul de piaţă, ceea ce ar reduce mult valoarea acestora.

„Regulile contabile şi impactul lor asupra capitalului reprezintă un obstacol important pentru M&A în acest moment”, a declarat Dirk Lievens, head of the European financial institutions group la Goldman Sachs.

Conform regulilor internaţionale de contabilitate, odată ce o preluare este finalizată, activele şi pasivele companiei achiziţionate sunt reevaluate la preţurile pieţei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO