Business Internaţional

Marea Britanie apara Centrica de o preluare ostila

18.04.2006, 00:00 14

Membrii guvernului englez au in vedere anul acesta schimbarea reglementarilor privind controlul fuziunilor, cu scopul de a impiedica o eventuala incercare de preluare a Centrica, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Anglia, de catre grupul rus Gazprom, scrie Financial Times.

Alan Johnson, ministrul industriei si Comertului din Marea Britanie, un aprig critic la adresa protectionismului din SUA si Europa, s-a consultat cu alti ministri in luna februarie si a luat in calcul o posibila modificare a legislatiei, necesara pentru a stopa o posibila oferta de preluare din partea Gazprom.

Actiunile Centrica s-au apreciat puternic in februarie, dupa ce un oficial al Gazprom a sugerat faptul ca o posibila oferta pentru furnizorul britanic de gaze naturale era examinata la acea data.

Mai tarziu Gazprom a negat acele informatii, considerand ca respectiva remarca a fost interpretata gresit. Cu toate acestea, perspectiva unui asemenea eveniment a agitat spiritele in cadrul departametului de comert si industrie. Dupa opt sedinte, oficialii l-au atentionat pe ministru cu privire la impactul pe care il are propunerea de preluare asupra sectorului energetic britanic.

Atentionarea oficialilor "s-a concentrat mai ales pe siguranta stocurilor de gaze naturale" si "modul prin care ministerul poate interveni", au dezvaluit oficialii departamentului de comert. Ei l-au informat pe Johnson ca este nevoie sa modifice legislatia pentru a putea impiedica oferta din partea Gazprom. Legile care au ca scop slabirea interventiei politice in cazul fuziunilor au fost implementate in 2003, restrictionand dreptul de veto al ministrilor in cazul ofertelor de preluare care ameninta siguranta sectoarelor de interes national.

Optiunea de extindere a legii cu dreptul de veto in cazul companiilor din domeniul energetic a fost luata in considerare, potrivit oficialilor, dar nu a fost necesara pentru ca nu a existat o oferta concreta.

Johnson a atacat in nenumarate randuri alte tari care, sub pretextul ca atenteaza la siguranta nationala, stopeaza orice oferta din sectorul energetic.

Tot el a mai precizat faptul ca, ofertele de preluare "ar trebui sa starneasca ingrijorari numai in cazul in care exista o amenintare reala asupra sigurantei nationale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO