Business Internaţional

Marea Britanie după Brexit: îmbătrânită, aglomerată şi dezechilibrată. „Costurile traiului, în special cele cu locuinţa, vor creşte mai rapid decât cele ale veniturilor multora”

Marea Britanie după Brexit: îmbătrânită, aglomerată...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.12.2016, 22:58 4320

Creşterea numărului de bătrâni va face ca populaţia Marii Britanii să fie semnificativ mai mare în 2030, depăşind-o pe cea a Franţei, se arată într-un studiu al Institute for Public Policy Research (IPPR).

“Marea Britanie va fi ţara cu cea mai rapidă creştere din grupul statelor mari din Europa, depăşind Franţa până ân 2030”, se arată în studiul IPPR. Analiza a găsit că numărul de personae cu vârste de 65 de ani şi mai mari va creşte cu 33% din prezent până în 2030, în timp ce numărul celor cu vârste de 85 de ani şi mai mari se va dubla, scrie CNBC.

Însă populaţia cu vârsta legală de muncă va avansa cu doar 2%, ceea ce va deteriora şi mai mult situaţia finanţelor publice. În iunie britanicii au ales prin vot retragerea din Uniunea Europeană, imigraţia şi libertatea de mişcare a persoanelor fiind menţionate adesea ca unul din motivele principale ale sentimentului antieuropean.  

Chiar şi aşa, numărul migranţilor va contribui cu jumătate la creşterea populaţiei în anii 2020.

“În timp ce imigraţia va fi probabil mai redusă şi mai controlată după Brexit, nevoile economiei şi ale societăţii vor face probabil ca numărul imigranţilor să fie relativ mare în Marea Britanie”, este una din concluziile institutului de cercetare.

IPPR estimează costurile unui Brexit “dur” (Marea Britanie pierde accesul la piaţa unică europeană şi nu vor mai fi aplicabile acordurile de comerţ deschis) la până la 55 de miliarde de lire sterline. 

“Aceasta va distruge actuala ordine politico-economică. Creşterea va fi mai lentă, investiţiile mai mici, iar finanţele publice mai slabe din cauza Brexitului”, menţionează studiul citat.

De asemenea, se va lărgi diferenţa dintre bogaţi şi săraci în următorul deceniu. Veniturile familiilor înstărite vor creşte de 11 ori mai rapid decât cele ale gospodăriilor cu venituri mici.

“Costurile traiului, în special cele cu locuinţa, vor creşte mai rapid decât cele ale veniturilor multora”, avertizează analiza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO