Business Internaţional

Marea Britanie forţează mâna firmelor pentru redresarea economiei. Impozitul pe profit urmează să crească la 25%

Marea Britanie forţează mâna firmelor pentru redresarea economiei. Impozitul pe profit urmează să crească la 25%

Autor: Dorin Oancea

04.03.2021, 09:02 62

Impozutul pe profit plătit de companii în Marea Britanie va creşte la 25%, de la 19%, începând cu 2023, anunţă BBC.

Cancelarul Rishi Sunak a declarat că este „corect şi necesar” ca firmele să contribuie la redresarea economică.

Dar el a anunţat, de asemenea, un impozut redus pentru firmele mici şi scutiri de impozite suplimentare pentru a stimula investiţiile.

Economiştii au afirmat că această decizie a eliminat un deceniu de reduceri, în timp ce grupul de angajatori CBI a spus că mediul de afaceri britanic va fi obligat să îşi ţină, brusc, respiraţia.

Sunak a susţinut că, chiar şi cu creşterea la 25%, „Marea Britanie va avea în continuare cea mai scăzută rată a taxării din grupul G7”.

"Guvernul oferă întreprinderilor sprijin de peste 100 de miliarde de lire sterline pentru a trece peste această pandemie, deci este corect şi necesar să le cerem să contribuie la recuperarea noastră", a declarat cancelarul.

El a spus însă că va fi menţinută rata de 19% pentru firmele cu profituri sub 50.000 de lire sterline, ceea ce înseamnă că aproximativ 70% dintre companii, adică 1,4 milioane, nu vor fi afectate de creşterea impozitelor.

De înlesniri vor beneficia şi companiile cu profituri cuprinse între 50.000 şi 250.000 de lire, aşa că doar 10% din companii vor fi impozitate cu 25%. Sunak a spus: "Deci da, este o creştere a impozitelor pe profiturile companiilor. Dar numai pentru companiile mari şi cele mai profitabile. Şi peste doi ani".

AFACERI DE LA ZERO