Business Internaţional

Marea Britanie, victima favoritismelor UE

16.11.2004, 00:00 9



Potrivit unui studiu solicitat de cancelarul Gordon Brown, tarile UE fac discriminari in defavoarea firmelor britanice si acorda preferential contracte companiilor autohtone, informeaza BBC News.



Companiile britanice ar fi excluse astfel, incorect, dintr-o piata care valoreaza circa 1.000 miliarde lire sterline (peste 1.430 miliarde euro).



Raportul contine exemple de contracte care au fost incheiate de statele UE cu furnizori autohtoni, chiar daca firmele britanice au prezentat oferte mai avantajoase. In cursul zilei de azi, Brown va ridica problema in fata ministrilor de finante din tarile UE.



Rezultatele studiului corespund parerilor oamenilor de afaceri britanici, care simt ca nu joaca intr-un mediu obiectiv.



Practicile incorecte dezvaluite in raport se refera la favorizarea furnizorilor autohtoni, la fortarea acestora sa aleaga si subcontractori locali, precum si la utilizarea ofertelor venite din partea companiilor straine numai cu scopul de a le determina pe cele autohtone sa reduca preturile solicitate.



Autorul raportului, Alan Wood, director executiv al diviziei britanice a companiei germane Siemens, a declarat: "Exista dovezi ca multe din avantajele concurentei in domeniul contractelor publice raman neexploatate in UE. Acest fapt trebuie sa se schimbe". Wood nu a afirmat ca au fost incalcate legi, ci mai degraba ca acestea au fost interpretate in asa fel incat au fost dezavantajate interesele comerciale ale firmelor britanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO