• Leu / EUR4.7789
  • Leu / GBP5.7446
  • Leu / USD4.4241
Business Internaţional

Marele plan viclean al lui Macron pentru Trump, univers şi orice altceva

Marele plan viclean al lui Macron pentru Trump, univers şi orice altceva

Emmanuel Macron.

Autor: Catalina Apostoiu

23.08.2019, 00:04 3291

Un nou summit G7 făcut praf de Donald Trump? Nici vorbă, dacă are grijă Emmanuel Macron.

Reuniunea de anul trecut a liderilor G7 a sfârşit în haos după ce Trump a anunţat abrupt via Twitter că nu susţine co­mu­­nicatul tocmai parafat, furios fiind din cauza comentariilor fă­cute de gazdă, premierul canadian Justin Trudeau, scrie Politico.

Preşedintele francez este hotărât să nu-i permită omologului său american să atragă toată atenţia în acest an în orăşelul Biarritz din sud-vestul Franţei, aşa că a ticluit un plan viclean: nu va mai exista niciun comunicat.

Asta nu înseamnă că Macron duce lipsă de ambiţii când vine vorba de summit.

După cum a explicat reporterilor, acesta consideră reu­niu­nea drept un moment vital în eforturile sale de a salva ceea ce consideră a fi o ordine mondială multilaterală ameninţată.

Sarcina sa va fi extrem de dificilă, nu numai când vine vorba de crea o atmosferă de înţelegere între Trump şi ceilalţi lideri. Summitul are loc într-o perioadă de multiple crize la nivel mondial. Trump este implicat în conflicte pe mai multe fronturi, noul premier brtianic Boris Johnson se luptă acasă şi peste graniţe pentru Brexit, premierul italian Giuseppe Conte va participa probabil la summit după ce guvernul său se va prăbuşi, iar Angela Merkel se confruntă cu o economie germană din ce în ce mai slăbită.

Asta fără a menţiona profundele disensiuni internaţio­na­le cu privire la probleme de la cea a Iranului, la schimbările climatice.

Macron a declarat înaintea summitului că Franţa are o „respon­sabilitate deosebită“ într-o refacere vitală a ordinii mondiale liberale. Altfel, „Europa riscă să-şi piardă stră­lucirea şi suveranitatea“, sau mai rău „să devină vasală“.

Iată unele puncte esenţiale ale strategiei pregătite de Macron pentru G7.

Ţinerea lui Trump sub control. Macron recunoaţte că el şi preşedintele american „nu avem aceleaşi părări despre ordinea mondială şi nici aceleaşi obiective“. Strategia lui Macron este să se concentreze asupra instanţelor în care au „realizat lucruri împreună“.

O poziţie fermă privitoare la Brexit. Macron a ţinut să asigure că un Brexit dur va fi responsabilitatea guvernului britanic. Iar renegocierea acordului Brexit pentru eliminarea condiţiei privitoare la backstop „nu reprezintă o opţiune“. Iar cât priveşte mult lăudatul acord comercial pe care Marea Britanie îl va încheia cu SUA, Macron argumentează că acesta nu va compensa costul Brexitului şi va veni cu „preţul unei vasalizări istorice“.

Respingerea Rusiei. La o zi după ce Casa Albă a pretins că Macron a sugerat ca Trump să invite Rusia la reuniunea G7 de anul viitor, Macron a respins o astfel de idee, declarând că revenirea Rusiei trebuie condiţionată de un progres major în conflictul din Ucraina.

Cu privire la taxa pe giganţii Internetului, Macron a insistat că poziţia sa nu se va schimba, dar că aceasta nu ţinteşte exclusiv companiile americane, ci companiile cu un anumit nivel al veniturilor.

CUM VEDEȚI ZIARUL FINANCIAR PESTE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7789
Diferență: -0,023
Ieri: 4.7800
Azi: 4.4241
Diferență: 0,2493
Ieri: 4.4131
Azi: 5.7446
Diferență: -0,113
Ieri: 5.7511
Azi: 4.4982
Diferență: -0,0089
Ieri: 4.4986